Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Witloof: ook in de zomer!

Witloof associëren we vooral met ovenschotels en de winter, maar het past ook in zomerse gerechten. Tijdens een evenement van REO Veiling proeven we een zonnige pasta en andere lekkernijen.


De bezoekers van het Natourcriterium in Roeselare konden ook lekkere proevertjes scoren. REO Veiling deelde aan De Keuken van Roeselare gerechtjes met witloof uit. Ellen Vauterin, in 2011 verkozen tot Smaakambassadeur, bereidde diverse recepten met deze typisch Belgische groente.

Dat Belgen van witloof houden, staat buiten kijf. Dat merkt REO Veiling aan de verkoopcijfers. “Jaarlijks gaat er per jaar, per persoon maar liefst 2,8kg over de toonbank”, aldus Domniek Keersebilck, commercieel directeur van REO Veiling. “Daarmee zijn we wereldwijd koploper. Maar die consumptie situeert zich vooral in de winter, terwijl telers het hele jaar door witloof produceren. Het is niet makkelijk om jonge consumenten aan te trekken. Witloof heeft bij de jongere generatie het imago dat het bitter smaakt en oubollig is. Je kunt nochtans heel creatief werken met witloof en het zo ook laten smaken door kinderen en jongeren.”

Ellen serveerde drie hapjes tijdens het Natourcriterium: een zomerse pastasalade, toastjes met paté en witloofconfituur en ook poffertjes met witloof. Voor wie houdt van verrassende combinaties heeft Ellen nog een tip: “Een risotto met witloof kan heel lekker zijn met een klein beetje vermalen koffie erover. Om kinderen witloof te leren eten kun je het gestoofd mengen onder een puree.”

Bekijk ook:

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie met deze lokale groente? Op de website van Lekker van bij ons vind je heel wat recepten, zowel voor comfortfood als lichte gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van lekkers als gegrilde Berloumi met romige sla van witloof of een wrap met witloof, ham en paprika!