Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Stressvrij en sterk ondernemen met Morgan Cappelaere

Ondernemen is een fijne uitdaging, maar het roept ook wel eens vragen en onzekerheid op. Morgan Cappelaere is de eigenares van de succesvolle koffiezaak Malmo in Kortrijk. De 24-jarige onderneemster heeft al vele watertjes doorzwommen. Ze deelt haar verhaal, ondernemerstips en hoe ze omgaat met stress.


Orphée Vanhove, studente journalistiek aan HOWEST praat met Morgan over de uitdagingen van het leven als jonge ondernemer.

Je bent jong gestart als zelfstandige, vanwaar de ambitie om een eigen zaak op te richten?

Van kleins af aan ben ik een geboren ondernemer. Toen ik tien jaar was kreeg ik van mijn ouders vijf euro om snoep te kopen. In plaats van snoepjes kocht ik apart verpakte koekjes en verkocht deze deur aan deur. Zo had ik uiteindelijk twintig euro. Het heeft dus altijd al in me gezeten.

Na het middelbaar heb ik even verder gestudeerd, maar dat was eigenlijk niets voor mij. Dus ben ik snel gestopt. Ik wist eigenlijk niet of ik nog een andere opleiding wilde proberen of zou gaan werken. Uiteindelijk heb ik beslist om acht maanden op reis te gaan, een doorreis in Scandinavië.

In een klein koffiehuisje in Noorwegen heb ik toen de wereld van koffie ontdekt. En zo is alles begonnen. Toen ik terugkwam heb ik aan mijn ouders gevraagd of ik een opleiding als barista kon volgen. Nog geen jaar later had ik mijn zaak Malmo in Kortrijk. Toen was ik net twintig geworden.

Is de naam Malmo dan ook een knipoog naar je rondreis in Scandinavië?

Malmo is een stad in Zweden en je spreekt het normaal uit als “Malmeu”. Maar voor mij betekent het nog iets anders: “ma” is voor mama, “L” voor Lisa, mijn zus, en ik ben Morgan, dus “Mo”. Zo is het ook een samentrekking van onze namen.

Ben je de zaak samen met hun begonnen?

Ik heb zelfstandig Malmo, de koffiezaak, opgestart. Maar de conceptstore is van mijn mama. Mijn mama had vroeger borstkanker en toen ik bezig was met de voorbereiding van Malmo was ze net kankervrij verklaard. Toen vertelde ze me dat het haar grote droom was om een conceptstore te beginnen. Het pand hier was veel te groot voor mij alleen. Dus heb ik haar gevraagd om een deel van het gebouw over te nemen voor haar winkel.

Wat doe je als voorbereiding voor je start met een zaak?

Als eerste werk je het idee uit tot in detail. En ook je financieel plan, want hoe raak je aan je geld? Ik heb zelf veel geïnvesteerd, maar ik heb ook een lening. Die heb ik makkelijk gekregen omdat mijn financieel plan goed was. En daarna ging het voor mij allemaal heel snel.

Als je het geld hebt en de goedkeuring dan kan je ook effectief beginnen. In drie maanden tijd heb ik het pand verbouwd. Het meeste heb ik proberen zelf te doen.

Ik had geen horeca-ervaring, ik dacht: “Het zal wel lukken” en heb er verder niet te veel bij stilgestaan. Ik had een idee en een droom. Ik was twintig jaar en dacht: “Wat heb ik te verliezen?”

En hoe waren de eerste dagen?

Het was super druk. Ik had te veel reclame gemaakt. De opening werd aangekondigd in de krant en met vrienden hadden we overal in Kortrijk flyers in brievenbussen gestopt. De eerste dag was chaos, zo overweldigend. Maar ik herinner het me als een goede dag. En ik heb nog altijd vaste klanten die van dag één bij ons een koffietje komen drinken.

Malmo was nog niet lang open en toen kwam corona. Hoe heb je dat beleefd?

Toen werd aangekondigd dat de horeca moest sluiten heb ik de hele nacht gewerkt aan een idee om toch open te kunnen blijven. Zo kwam ik bij ontbijt-, lunch- en dessertboxen. De volgende ochtend heb ik het online aangekondigd en het ontplofte onmiddellijk.

Dagelijks stond er een gigantisch lange rij buiten. Het was ongelofelijk. In het begin was het voornamelijk verkoop voor particulieren en dat draaide goed. Maar de concurrenten begonnen ook boxen te verkopen, dus ben ik beginnen focussen op bedrijven.

Het eerste jaar hebben we ongeveer 10.000 boxen verkocht en het tweede jaar 35.000 boxen. Het was zo druk. Ik werkte echt dag en nacht.

En binnenkort heb je ook een eigen merk koffiebonen?

Nog voor ik mijn eigen koffiebar had, zei ik dat ik een eigen branderij wilde. Dat is altijd mijn grote droom geweest: een koffiebranderij waar je in het weekend ook een koffietje kan komen drinken. Dat lijkt me geweldig.

Ik wil klein beginnen, zelf de bonen branden en ze hier in Malmo verkopen. Ik geef ook les en coaching aan andere barista’s, dus op die manier zal ik het ook aanbieden.

Maar verkopen in supermarkten, dat hoeft niet voor mij. Ik hou het nu liever wat kleiner. Toen ik vier jaar geleden als zelfstandige begon had ik het ambitieuze idee om een franchise met verschillende koffiebars te openen. Maar na corona en nu de energiecrisis… Het is niet gemakkelijk. Toen Malmo kleiner was, had ik veel minder zorgen. Nu is de zaak al zo veel groter en ben ik met heel veel dingen bezig. Ik kan vaak niet meer doen wat ik echt graag doe: koffie zetten.

Van waar komen jouw ideeën of inspiratie?

Mijn beste ideeën komen vaak in de auto of in de douche. Ik schrijf ze dan direct op of begin met de uitwerking ervan. Malmo is eigenlijk een verzameling van allemaal kleine ideetjes en dingen die ik leuk vind. En als resultaat heb ik nu een mooi geheel.

Ik luister ook niet veel naar anderen en doe gewoon wat ik zelf wil. Het is mijn zaak en het reflecteert ook wie ik ben. Natuurlijk komen er ook wel invloeden van buitenaf, maar blijf trouw aan je eigen  visie, missie en waarden. Dat zijn de funderingen van je zaak en daar moet je ook goed over nadenken. Zo weet wie je bent als persoon of welk cliënteel je wilt aantrekken. Wat wil je dat de klant denkt als ze door de deur stappen? Al die kleine dingen beslissen de richting van je zaak en daar moet je goed over nadenken.

Heb je nog advies voor mensen die een eigen zaak willen beginnen?

 1. Laat je begeleiden door een organisatie als Unizo.
 2. Praat veel over je idee.
 3. Luister naar je boekhouder.
 4. Probeer origineel uit de hoek te komen, ondernemen is vernieuwen.
 5. Volg geen trends maar blijf trouw aan jezelf.
 6. Sta sterk in je schoenen en sta je mannetje.
 7. Wees bereid om dingen op te geven, je werkt ten slotte aan je droom.

Je bent met veel dingen bezig, zorgt dat ook voor stress?

Dat zorgt inderdaad voor veel stress. Het doet ook veel met je lichaam. Als ondernemer moet je stressbestendig en flexibel zijn. Als je echt snel stress hebt, is zelfstandig gaan misschien niets voor jou.

Bij mij valt die stress wel relatief goed mee. Maar tijdens corona was het niet makkelijk, want als je zaak er vanaf hangt… dan loopt je de hele tijd gespannen rond.

Hoe ga je om met die stress?

Als het voor mij even niet meer gaat, als ik voel dat ik niet meer helder kan denken, dan laat ik alles vallen en ga ik wandelen. Ongeacht hoe hard het regent, gewoon even naar buiten. Alles even laten bezinken en je hoofd leegmaken.

Heb je nog zo’n tips?

 1. Luister naar je lichaam. Ik ben een paar keer gecrasht omdat ik niet luisterde naar mijn lichaam en maar bleef pushen. Je gezondheid heeft echt voorrang.
 2. Maak lijstjes en plan. Als ik geen tijd heb om te wandelen dan maak ik een lijstje. Ik schrijf al mijn prioriteiten op: wat zeker in orde moet komen, haalbare deadlines, veel structuur en een goede planning.
 3. Focus op één ding tegelijkertijd. Je kan niet alles in één keer kunnen doen. Als je alles tegelijkertijd wilt doen ben je ook niet productief aan het werken.
 4. Ik doe graag eens mijn bureauwerk in bad. Je bent aan het werken, maar je hebt het gevoel dat je wat meer vrije tijd hebt in een ontspannen en rustige omgeving.
 5. Neem zeker eens een verlofdagje en wees volledig onbereikbaar. Neem een dagje vrij en zet je gsm op “niet storen”.

Bekijk ook: