Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Rankins fascinerende fotografie centraal in Scharpoord

De Britse fotograaf Rankin fotografeerde heel wat muzieksterren en modellen. Tegeljikertijd is hij ook bekend van zijn maatschappijkristische blik. In Cultuurcentrum Scharpoord loopt momenteel de fototentoonstelling Dazed & Confused, vernoemd naar het gelijknamige magazine van Rankin. De tentoonstelling viert het dertig jarig bestaan van het magazine met een verzameling opvallende en iconische foto’s.


In de tentoonstelling wordt zijn kenmerkende stijl en visie op fotografie onderzocht. Rankins grensverleggende fotoarchief toont niet alleen de maatschappelijke kwesties die in het tijdschrift werden besproken, maar ook de sterren die de afgelopen dertig jaar de popcultuur hebben bepaald.

Vanaf de eerste publicatie in 1991, heeft Dazed & Confused voortdurend grenzen verlegd en de jongerencultuur gevormd. Het tijdschrift heeft systematisch aandacht besteed aan etnische minderheden en LGBTQIA+-modellen, terwijl talloze sterren zoals Kate Moss de covers sierden.

Rankin is een van de meest invloedrijke fotografen van zijn generatie en heeft samengewerkt met een aantal van ’s werelds meest prominente modellen, muzikanten, acteurs en kunstenaars. Zoals onder andere U2, Oasis of Manic Street Preachers. Maar ook een aantal acteurs en cultfiguren. Zelfs de Britse Queen werd door hem gefotografeerd.

Deze unieke tentoonstelling kan je bezoeken tot 11 juni in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist.