Een groeiende trend: Belgen ruilen strak gazon voor bloemen
Het tijdperk van het verzorgde grastapijt is voorbij. Hier vind je alle tips & tricks om van je tuin een succesvolle bloemenweide te maken.
Steeds meer Belgen kiezen voor een levendige bloemenweide in plaats van een strak gemaaid gazon zonder onkruid. De trend groeit elk jaar onder tuinliefhebbers, maar velen maken dezelfde fouten. Het zaaien van bloemen levert niet automatisch het mooiste resultaat of de meest duurzame bloemenweide op.
Frederik Houssin, specialist in ecologische tuininrichting deelt zijn tips in tuinaannemer voor het creëren van een succesvolle bloementuin.
Soorten bloemenweides
Om te beginnen is het belangrijk om het verschil te weten tussen verschillende soorten tuinen. Elk type heeft zijn eigen soort vegetatie en vereist een andere aanpak. Door hier rekening mee te houden kan je een gezonde en bloemrijke tuin creëren.
Bloemenweide
Een bloemenweide heeft geen grassen en bestaat uit vaste of tweejarige planten. Het actief wieden van grassen is nodig omdat het dominante planten zijn. Standaardmengsels om te zaaien bevatten klassieke bloemen zoals knoopkruid en margrieten. Hierbij moet je wel opletten dat het mengsel geschikt is voor de bodem in je tuin. Nog beter is op maat werken met inheemse mengsels, hier kan een tuinaannemer bij helpen.
Bloemenakker
Een bloemenakker bestaat uit eenjarige soorten, zoals klaprozen en korenbloemen, waarbij snelle bloei mogelijk is. Jaarlijks bewerk je best de bodem en zaag je bloemen bij. Ook moet je de grond soms licht bemesten zodat bepaalde soorten bloemen niet verdwijnen. Een bloemenakker maai je jaarlijks, waarbij je het maaisel verwijdert om de bodem niet te verrijken.
Bloemrijk grasland
Het laatste type is het bloemrijk grasland. Dit type vegetatie bestaat uit meerjarige bloemen en grassen en vereist weinig onderhoud. Om de bloemenrijkdom te behouden, is het belangrijk om op de juiste momenten te maaien en het maaisel op te ruimen, aangezien bloemrijke graslanden van nature voorkomen door begrazing.
Valkuilen
Een mooie, ecologische tuin hebben spreekt veel mensen aan, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Zo ben je op de hoogte van de bodemomstandigheden in je tuin en wat het beste bloemenmengsel en maaibeheer is.
Frederik Houssin legt uit hoe je de meest voorkomende valkuilen kan vermijden.
- Begin niet op een overbemeste grond. De meeste tuinen in Vlaanderen zijn voedingsrijk, hierdoor zal snel gras groeien, maar geen bloemen. Verwijder graszoden en neem een deel van de voedingsrijke bovenste laag weg.
- Kies een aangepast mengsel. Deze kan bestaan uit eenjarige en meerjarige planten. Het beste resultaat voor een bloemenweide krijg je door in het najaar te zaaien, anders groeit er veel onkruid. Onder bomen gebruik je speciale mengsels met schaduwminnende planten.
- Pas je maaibeheer aan. Het is belangrijk om minder te maaien, maar wel op de juiste tijdstippen om grasdominantie te voorkomen. Het mooiste resultaat krijg je wellicht niet direct, daarom is het belangrijk om geduld te hebben.
Ecologische tips
Ten slotte nog wat ecologische tips om de bloemenweide van je dromen te krijgen.
- Kies voor inheemse planten en zaadjes van dezelfde genetische oorsprong om specifieke insecten aan te trekken en een duurzame bloemenweide te creëren. Door te kiezen voor inheemse soorten planten uit je regio heb je meer kans op succes.
- Maak een natuurlijke overgang tussen je bloemenweide en de omgeving door een gelaagde rand aan te leggen met bijvoorbeeld struiken en heesters.
- Geef je bloemenweide geen water, want dit heeft geen nut. Vind je het grasland wat te saai kan je eventueel bloembollen toevoegen voor extra kleur. Houdt wel steeds rekening met de bloeitijden en pas je maaibeurten hierop aan. Ruim ook afvallende bladeren op om verrijking van de bodem te voorkomen.