Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

De lever: jouw centrale orgaan voor een gezonde levensstijl

Wanneer we denken aan leverproblemen, denken we vaak dat dit een gevolg is van alcohol. Maar wist je dat er nog tal van andere voedings- en lifestyle gewoontes zijn die een grote impact hebben op ons geliefde orgaan? Het boek “Er ligt meer op je lever dan je denkt” van Amandine De Paepe werpt licht op de vaak miskende rol van de lever als centraal orgaan voor een goede gezondheid.


Amandine De Paepe is gespecialiseerd in voedingswetenschappen. In haar boek “Er ligt meer op je lever dan je denkt” deelt ze haar kennis en tips om je lever minder te belasten. Want ook al is alcohol niet bevorderlijk voor de lever, het orgaan doet veel meer dan alleen alcohol verteren. Zo speelt de lever ook een belangrijke rol in het ontgiftingsproces en het reguleren van ons suikermetabolisme.

Late diagnose

Een belaste lever komt veel voor, maar wordt vaak pas laat gediagnosticeerd. Helaas kun je het niet direct opsporen met een standaard bloedanalyse. De klachten zijn echter wel aanwezig en kunnen variëren van vermoeidheid tot haaruitval en zelfs fertiliteitsklachten. Een belaste lever is dus een serieus probleem en Amandine helpt graag bij het voorkomen en behandelen ervan.

Voorgerechtjes met groenten

In haar boek geeft ze tal van handige tips. Eén daarvan paste haar grootmoeder zelfs al toe: Mijn oma begon eigenlijk elke maaltijd met een voorgerechtje op basis van groenten. Bijvoorbeeld een soepje, een slaatje of rauwkost. Die groenten helpen om je lever te ontlasten. Het is niet alleen gezond, maar het zorgt er ook voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.”

Omkeerbaar proces

Amandine wil met haar boek zowel mannen als vrouwen sensibiliseren over de verschillende kwaaltjes en preventieve maatregelen.

“Een overbelaste lever is een onomkeerbaar proces, dus da’s eigenlijk super nieuws. Maar het is wel een holistische aanpak, waarbij gezonde voeding, beweging en de juiste vitamines een centrale rol spelen.” – Amandine De Paepe

 

Amandines boek “Er ligt meer op je lever dan je denkt” staat vol praktische tips om je dagelijkse routine, eet- en leefpatroon aan te passen. We verklappen nog twee interessante weetjes. Je leest ze hier: