Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Bier en chocolade: een unieke degustatie-ervaring

België staat wereldwijd bekend om geweldige bieren en chocolade. Maar het samenvoegen van deze twee heerlijke lekkernijen is nog niet zo vanzelfsprekend. Daar brengt chocolatier Werner Callebaut met Bierolade verandering in. Een exclusieve bier- en chocoladeproeverij werd georganiseerd in Brouwerij De Ranke in Dottenijs.


De ontdekkingsreis begint met een rondleiding door brouwerij De Ranke, geleid door de gepassioneerde brouwer Nino Bacelle. Hij onthult de geheimen achter het brouwproces, de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten en de technieken die nodig zijn om de unieke smaken van de bieren van de brouwerij te creëren.

Na het ontdekken van de kunst van het brouwen, prikkelt chocolatier Werner Callebaut de zintuigen met een bier- en chocoladeproeverij. Deze onverwachte combinatie is even wennen voor sommigen, aangezien bier vaak geassocieerd wordt met vettige of zoute snacks. Maar de bezoekers van deze degustatie zijn snel overtuigd door de harmonie van smaken die ontstaat.

Callebaut deelt zijn expertise en geeft suggesties voor perfecte pairings. Een oude geuze met een donkere chocolade gevuld met rabarber kan bijvoorbeeld de zintuigen betoveren. Veel West-Vlaamse bruin- en roodbruine bieren zouden ook perfect te combineren zijn met een donkere chocolade met munt- of frambozenvulling.

Hoewel er geen strikte wetenschappelijke regels zijn voor het combineren van bier en chocolade, is er wel een algemene richtlijn die je kan volgen: Donkere bieren passen over het algemeen best bij donkere chocolade, terwijl blonde bieren goed samengaan met witte chocolade. Maar de beste manier om erachter te komen welke combinaties jouw smaakpapillen doen zingen, is door zelf te experimenteren en je zintuigen te laten leiden.