Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Proef Korea met een Vlaamse toets

De Koreaanse keuken wint aan bekendheid en populariteit. Ae Jin Huys schreef een kookboek vol Koreaanse specialiteiten en hield daarbij ook rekening met Vlaamse lokale ingrediënten.


Wil je aardappelen, venkel of broccoli wel eens op een andere manier serveren? Dan is het boek ‘Proef Korea’ van Ae Jin een heerlijke inspiratiebron! Ae Jin koppelt daarin de keuken van haar Koreaanse roots aan Vlaamse ingrediënten.

Ae Jin runt in Gent cateringbedrijf Mokja. Verder brengt ze mensen ook in contact met de Koreaanse keuken via private dinners, workshops en pop-ups.

“Mijn eerste kookboek ging over kimchi, dus groenten fermenteren op z’n Koreaans”, aldus Ae Jin. “De opvolger heet ‘Proef Korea’. Het is een laagdrempelige introductie tot de Koreaanse keuken. Daarbij focus ik zoveel mogelijk op Vlaamse ingrediënten om die Koreaans af te kruiden.

Jang is als wijn

“Wat je daarvoor nodig hebt zijn de befaamde ‘jangs’. Jang is de Koreaanse benaming voor gefermenteerde smaakmakers. Dat verwijst naar ganjang (sojasaus), doenjang (sojabonenpasta) en gochujang (chilipasta). Dat zijn de drie smaakmakers waarmee heel veel op smaak wordt gebracht. In Korea zou je kunnen zeggen dat je jang maken vergelijkbaar is met wijn. Elke producent of maker heeft een ander resultaat door het natuurlijk fermentatieproces. Vroeger was het effectief zo dat elk gezin zijn eigen jang maakte, net zoals kimchi. Elk huis had z’n eigen smaak. Daarom geloven Koreanen dat hun moeder de beste gerechten maakt omdat ze opgegroeid zijn met hun eigen jang.

Ae Jin toont enkele gerechtjes uit haar boek:

  • De befaamde ‘drugseieren’, een letterlijk vertaling uit het Koreaans. “Het is een marktkramer die ze uitgevonden heeft. Hij noemde ze drugseieren omdat ze verslavend lekker zijn.”
  • Gestoomde kooltopjes (kan ook met gestoomde broccoli) met ganjang. “Heel lekker als voorgerecht of als bijgerecht.
  • Gepekelde prei en sojasaus, venkelsalade en chilipasta.
  • Gestoomde witte kool die gegeten wordt met rijst en een beetje gefermenteerde soyabonenpasta.

Inspiratiebronnen

“Ik trek quasi jaarlijks naar Korea om mezelf te verdiepen in de keuken. Ik doe dat nu al meer dan tien jaar. Ik heb al van heel veel mensen geleerd: van chefs tot huismoeders tot producenten. Het is heel boeiend om een heel diverse kijk te krijgen op die keuken.

Wat zo anders is in de Koreaanse keuken is dat er eigenlijk meerdere gerechten op tafel komen en dat je die gerechten deelt. Dat is een  belangrijk onderdeel van de eetcultuur: die focus op dat delen om sociaal te zijn, ook tijdens het tafelen. Maar in mijn boek staan al die receptjes apart. Je kan ze op z’n Vlaams als een soort van gangenmenu serveren: Een hapje, een aperitief, een voorgerecht of een hoofdgerecht. Of je kiest er één gerecht uit en past dat toe in je maaltijd.”

Bekijk ook:

Tendens Smakelijk loopt in samenwerking met Dovy Keukens en Némemé