Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Belgen in Hollywood

Hollywood maakt zich op voor de uitreiking van de 95ste Academy Awards, de Oscars dus. Ook voor een delegatie landgenoten zijn het spannende dagen.


De Oscars worden uitgereikt op zondag 12 maart (maandagochtend 13 maart onze tijd). Journaliste Greet Ramaekers woont en werkt in Los Angeles. Ze blikt vooruit met de Belgische kanshebbers.

Na zijn nominatie voor The Golden Globes wacht voor Lukas Dhont nu een nieuw avontuur. Hij maakt met zijn film Close kans op een Oscar voor beste buitenlandse film. Lukas verblijft al een tijdje in de Verenigde Staten voor een uitgebreide promotietoer.

“Ik heb het gevoel dat de mensen die Close zagen, er enorm van genoten hebben en erdoor geraakt zijn. Zo ontstond er ook echt enthousiasme. Niet louter persoonlijk, maar ook collectief.”

Lukas schreef de film samen met Angelo Tijssens, afkomstig uit Blankenberge: “Ik help Lukas bevallen van zijn idee. Ik ben meer een soort vroedvrouw, dan dat ik het kind zelf maak. Al minimaliseer ik daarmee misschien mijn rol”, aldus Angelo. “Wij werken samen, maar het blijft de film van Lukas. Ik doe mijn best om het idee van Lukas zo helder mogelijk op papier te krijgen. Dat kan niet zonder dat het voor een stuk ook van mij wordt uiteraard. Maar het is wel Lucas die aan het roer staat van het grote schip. Ik denk dat wij allebei heel open en eerlijk durven zijn tegenover elkaar. Dat gaat niet alleen over: is het goed of niet goed? Maar ook: Dit raakt mij op een heel diep niveau. Het blijven werken en blijven herformuleren. Ik denk dat dat ons grootste ding is. Het blijven zoeken naar iets: is dit nu de juiste manier om een vraag te stellen en is dit bijgevolg het juiste antwoord?”

Componist Sven Faulconer is niet rechtstreeks genomineerd, maar wel de film waaraan hij meewerkte. Natuurdocumentaire ‘The Elephant Whisperers’ heeft een nominatie in de categorie ‘Beste Korte Documentaire’. “Ik ben ook heel blij voor onze regisseur Kartiki Gonsalves”, zegt Sven. “Het is de eerste Indiase film die genomineerd is met een vrouwelijke regisseur en producent. Mochten ze winnen dan zou dat voor India ongelooflijk zijn.”

Duimen nu dus voor onze landgenoten! Maandag heel vroeg in de ochtend weten we of de Belgen in de prijzen vallen.

De 95ste editie van de Oscars vindt plaats op zondag 12 maart in het Dolby Theatre in Hollywood. In de VS zendt ABC de uitreiking live uit. In ons land kan je maandagochtend terecht bij Telenet via Play More Cinema en op het gratis online platform GoPlay. De awardshow start om 1:00 onze tijd. Een halfuur voor de ceremonie start, blikt een panel van bekende koppen en filmliefhebbers, rechtstreeks vanuit Play Zuid in Antwerpen, al vooruit. Het panel bestaat dit jaar uit Jan Verheyen, Erik Van Looy, Robin Pront, Jennifer Heylen en moderator Britt Valkenborghs.

Bekijk ook: