Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Dit zijn dé dating trends van 2023!

Dat er in 2022 heel wat gedatet werd kan wel beaamd worden, want we keerden eindelijk terug naar een normaler leven en het datingleven, zoals we dat voordien altijd gekend hebben, kon weer van start gaan. Toch heeft de crisis een zekere stempel gedrukt op onze dating gewoontes.


​1. Hardballing & Soul Searching

De term hardballing, waarbij iemand duidelijk is over de verwachtingen van een relatie, werd vorig jaar het leven ingeroepen en zal volgens Fruitz in 2023 meer dan ooit aanwezig zijn.

Sinds de pandemie denken jongeren bewuster na over daten en maken ze meer rationele keuzes met wie en wanneer ze op date gaan. Één op drie Belgische Gen Z is bijvoorbeeld nog nooit op date geweest en denkt eerst goed na vooraleer toe te stemmen voor een date. Deze ‘soul searching’-trend is duidelijk aanwezig onder Gen Z’ers en houdt niet alleen in dat je weet wat je echt wilt, maar eerst jezelf en je eigen ziel leert kennen vooraleer je met duidelijke intenties kan gaan daten.

2. Sex Recession Generation

Je gelooft het misschien niet, maar seks blijkt niet de nummer één prioriteit te zijn van Gen Z tijdens het daten. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat deze groep ook beduidend minder seks heeft dan andere generaties. Gen Z’ers zijn niet hoofdzakelijk gefocust op seks en nemen dus graag de tijd om het eerst over andere zaken te hebben alvorens dit onderwerp aan te halen tijdens een date.

3. Emotionship

Gen Z stapt meer en meer af van uiterlijke of fysieke eigenschappen en gaat tijdens de zoektocht naar een date of partner eerder op zoek naar een emotionele connectie en verbondenheid. Oppervlakkige en stereotype gedachtegangen zijn passé en de mindset over body positivity is een belangrijk gegeven voor Belgische Gen Z om iemand te daten.

4. Stigma Smashing

De Gen Z-generatie staat erom bekend taboes te doorbreken en meer open minded te zijn over onderwerpen die door de rest van de maatschappij vaak stilgezwegen worden, zoals bijvoorbeeld mentale gezondheid. En dat vertaalt zich ook naar hun dating leven. Jongeren willen graag eerlijk over hun mentale gezondheid kunnen praten met een date en het cliché om enkel met een therapeut of dokter hierover te praten, wordt aan de kant geschoven.

5. Wallet Watching

De stijgende inflatie heeft zowat elk aspect van het dagelijkse leven duurder gemaakt en heeft ertoe geleid dat jongeren hun uitgaven tijdens het datingavontuur meer in de gaten moeten houden en zelfs mogelijks herzien. Gen Z gaat niet minder daten door de hoge levenskost, maar gaat op zoek naar nieuwe manieren van daten die portemonnee-vriendelijk zijn.

Tekst en inspo dankzij datingapp Fruitz.

Lees ook