Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Leven in een tiny house: interview met een enthousiaste bewoonster

Tiny houses zijn hip, maar zijn ze ook voor iedereen geschikt? Louis Bogaert, student journalistiek aan HOWEST praat met Sieglinde Heymans, trotse bezitter van een tiny house.


Veel mensen moeten op zoek naar een goedkopere, kleinere en duurzamere woning. Een van de opties zou een tiny house kunnen zijn, maar waarmee moet je rekening houden?

Een tiny house is een fenomeen dat in 2008 overvloog vanuit de Verenigde Staten. Na de bankencrisis in de VS zaten veel inwoners in grote geldnood en konden ze hun woning niet meer betalen. Zo ontstond het fenomeen tiny houses. Maar wat is dat nu precies? Volgens Sieglinde Heymans, die al 2,5 jaar zo’n huis heeft, is het een verplaatsbare woning die je inricht naar een woonstijl die het best bij je past: “ In de meest enge zin is het een verplaatsbare woning die een kleine 18 vierkante meter omvat.”

Levensstijl

Moeten alle Belgen met onbetaalbare kosten overschakelen naar een tiny house? “ Nee, zo iets wil je of je wil het niet. Het is een bepaalde levensstijl waarin je heel duurzaam en ecologisch in de wereld staat. Gezinnen die een grote woning hebben en dat gewoon zijn, kunnen moeilijker overschakelen naar een tiny house.” Daarentegen gelooft Sieglinde wel dat de markt van de tiny houses zeer snel en sterk gaat stijgen. Ondertussen bestaan er al enkele grote bouwers van tiny houses. Een van hen is Tiny house Belgium in Destelbergen, waar Heymans ook mee samenwerkt. “ Mensen die geïnteresseerd zijn in een tiny house, kunnen een bezoekje aan mijn tiny house brengen. De kostprijs is 40 euro voor een bezoek. Als ze beslissen om een woning te laten bouwen bij Tiny House wordt het bedrag afgetrokken van de kostprijs. Heymans vindt het belangrijk dat iedereen die geïnteresseerd is in een tiny house, de kans moet krijgen om er ook één te bezoeken. Ze staat open voor alle soorten vragen en belicht niet alleen de positieve zaken maar ook de uitdagingen. “ Toen ik zelf mijn zoektocht startte, heb ik talloze woningen bezocht. Zo’n kleine woning wordt op een heel persoonlijke manier gemaakt, alles is aanwezig waar jij behoefte aan hebt. Daarom vind ik het belangrijk dat geïnteresseerden ook een kijkje bij mij kunnen nemen.”

Tiny houses bestaat nog uit een prille community en dat ondervond ook Sieglinde toen ze besliste zo’n woning te kopen. “ Toen ik het aan mijn omgeving vertelde, waren veel vrienden verbaasd. Tot het moment dat mijn huis klaar was, toen zeiden ze: ‘Amai Sieglinde, dat is echt iets voor jou!’ Het concept bestaat nog niet lang in ons land en dat zorgt soms voor een verkeerde perceptie en indruk.” De prille community heeft als gevolg dat de regelgeving rond domiciliering nog niet op punt staat. “ Er is heel veel onduidelijkheid over wat mag en niet mag. Er circuleert ook veel desinformatie rond de info over domicilie. De bevoegde Vlaamse minister Mathias Diependaele is er mee bezig maar er is zeker nog veel werk rond de regelgeving.”

Over de officiële oppervlakte van een tiny house is er wel een duidelijke regelgeving. De meting wordt gedaan zonder de badkamer. Het plafond mag maximum op 2m20 liggen. De volledige oppervlakte exclusief badkamer mag niet meer dan achttien vierkante meter omvatten. Voor Sieglinde is dit geen probleem want volgens de officiële meting komt ze aan een luttele zes vierkante meter.

Dat zo’n kleine woning goedkoper is dan andere woningen, kan Sieglinde bevestigen: “ De bouw is de uiteraard de grootste kost. Ik betaalde 70.000 euro wat een vrij groot bedrag is, maar ik koos voor een luxueuze versie met het meest duurzame en ecologische materiaal. Maandelijks zit ik wel aan nog geen vijftig euro vaste kosten, wat toch een groot verschil is met een appartement of een huis.”

Een tiny house staat in de meeste gevallen op wielen en is verplaatsbaar. Zo is er een wielrenner die heel de wereld afreist met zijn tiny house om te kunnen fietsen in de bergen. “ Momenteel staat mijn tiny house hier in Maldegem. Hiervoor woonde ik in het pittoreske Damme. Ik ben stilaan op zoek naar een plek in mijn geboortestad Aalst. Ik ben een familiemens en vertoef heel graag bij mijn broers.”

Sieglinde heeft ook al aanbiedingen gekregen om in Canada en in de Verenigde Staten te gaan staan: “ Ik sluit niets uit, ik leef van dag tot dag en laat alles op mij afkomen. Dat maakt het leven uitdagend. Mocht ik naar het buitenland gaan, dan zou ik daar een nieuwe bouwen. Mijn tiny house in België, zou ik aan mijn broers schenken.”

Elk jaar is er een conferentie online voor iedereen die een tiny house heeft. “Je kan je ervaringen delen met mensen van over heel de wereld. Ik ga telkens met veel mensen in gesprek, vaak met Amerikanen. Zij zijn ooit gestart met dit fenomeen. Wat opvallend is, is dat wij op die korte termijn al verder staan. Mijn tiny house is met heel duurzaam materiaal gebouwd en dat hebben ze nu pas ontdekt in de Verenigde staten. In Amerika focussen ze vooral op de kleinschaligheid en minder op de duurzaamheid van de woning”, stelt de muzikante vast.

Een tiny house heeft ook  te kampen met nadelen: “ Ik heb geen invloed op wat rond mij gebeurt. Ik sta op een boer zijn grond dus ik heb daar niets aan te zeggen. Momenteel heb ik ook zonder water, ook al vind ik dat minder erg. Dit probleem heb ik zowat elke winter, maar daar zijn altijd oplossingen voor”.

Tiny houses komen meer en meer in de media. Zo is er nu een programma op VTM rond het bouwen ervan.” De toekomst ziet er mooi uit voor de tiny houses, ook al mogen we niet te voorbarig zijn. Ik ben benieuwd”, besluit de fiere eigenares van een tiny house.

Bekijk ook: