Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Je goed voelen tijdens én na de feesten: 5 tips!

De feestdagen staan voor gezelligheid en genieten, maar je normale ritme is wel eventjes zoek. Meer eten dan gewoonlijk, extra glaasjes alcohol, minder slaap, enz… Daardoor zitten we niet altijd goed in ons vel. Hoe kom je toch energiek de feestdagen door? Lise Demuynck, studente journalistiek aan Howest, ging langs bij Emérence Deknudt, kinesiste en therapeut geïntegreerde technieken.


‘Het eerste waar ik aan denk, is toch matigen tijdens het feesten. Ik weet dat het niet makkelijk is, maar dat is toch de beste optie”, aldus Emérence. “De feestdagen zijn een periode waarin mensen genieten en eens niet letten op wat ze eten of drinken. Dit kan zorgen voor een zwaar gevoel. Toch kan je een aantal dingen doen om dit op te lossen of te vermijden. En tegelijkertijd toch ook genieten!”

Wandelen

De ideale manier om een zware maaltijd te verteren. Wandel na het feest naar huis of ga de volgende dag een luchtje scheppen. De frisse lucht brengt je ook tot rust. Dat hoeft geen 20km te zijn. Een uur of zelfs maar een kwartiertje: het helpt echt! De ene persoon is sportiever dan de ander: Als je liever een toertje gaat lopen om je hoofd te luchten, dan kan dat ook. Doe het op je eigen tempo en ga niet over je grenzen. Dit kan juist voor een omgekeerd resultaat zorgen.

Lichte maaltijden

Een feestmaal kan zwaar zijn. Kies tussen de feestdagen of de dag erna voor makkelijk verteerbare gerechten. Ga eerder voor een slaatje en laat de feestrestjes voor een andere dag. Je lichaam zal je dankbaar zijn als je voor lichte maaltijden gaat. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit slaatje van Sandra Bekkari?

Drink veel water

Dat veel water drinken gezond is, weten we ondertussen wel. Toch blijft het iets wat vaak vergeten wordt. Op het nieuwe jaar klinken met een bubbeltje of een glas wijn is helemaal ok. Alcohol werkt echter dehydraterend, dus is het een goed idee om af te wisselen met water. Ook de dag na het feesten is water je beste vriend.

Lauw water met citroen

Het is subjectief en het bewijs is eerder anekdotisch, maar sommige mensen drinken ’s ochtends lauw water met citroensap voor een betere vertering. Als je gevoelige tanden hebt, is het wel aangeraden om door een rietje te drinken.

Meditatie

De laatste tip is een beetje anders dan de rest. Hier gaat het meer over het mentale welzijn. Ook belangrijk! Zeker tussen alle drukte van de feestdagen kan de rust wel eens aangenaam zijn. De drempel moet niet hoog liggen. Begin met een kleine meditatie van een 5-tal minuten waarbij je op je ademhaling let en tot jezelf kan komen. De beste momenten om dit te doen zijn in de ochtend net na het opstaan of s’ avonds voor je gaat slapen. Die kleine momentjes kunnen ervoor zorgen dat je op een positieve manier aan je dag begint of dat je met een rustig en kalm hoofd je dag kan afsluiten.

Bekijk ook: