Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Permacultuur: in samenwerking met de natuur

Annelies Vandendriessche heeft een passie voor permacultuur en die deelt ze met anderen via een huiskamerrestaurant én nu ook een boek.


Annelies vond samen met haar man Jeroen een stuk grond waar ze zich helemaal kunnen uitleven. Ideaal om een moestuin en tuin volgens de permacultuur-principes aan te leggen. Ze schreef ook een handig zakboek vol tips.

Permacultuur is in het begin veel werk, maar het is de bedoeling dat de natuur het werk voor jou doet.

Annelies: “Bij ecologische tuinen zie je nog altijd klassieke moestuinbedjes. Bij permacultuur zet je in op permanente planten, dus op meerjarige planten. Dat betekent dat je ook veel kruiden, bessen, fruit, enz… gaat integreren. Je doet ook aan combinatieteelt: je zet planten bij elkaar zodat ze elkaar ondersteunen en elkaars plaagdieren weghouden.”

Plaagdieren zijn de grootste vijand van de tuinier. Denk maar aan slakken, rupsen of bladluizen. Maar je gebruikt geen pesticiden om die te bestrijden. Door de combinatie van planten kan je ze toch te slim af zijn.

“Ik gebruik bijvoorbeeld geen slakkenkorrels maar trek dieren aan die slakken opeten. Rupsen ga je ook niet bestrijden of netten ervoor hangen, maar ook weer dieren aantrekkken die de rupsen opeten. Dat wil niet zeggen dat ik nooit rupsen heb in mijn tuin, maar ik heb er geen last van. En dat is een verschil.”

Verwacht geen propere, afgelikte tuin als je een permacultuur-moestuin wil aanleggen. Ook het onkruid mag blijven staan.

“Heel veel van wat wij onkruid noemen zijn kruiden die wel een nut hebben, maar in de eerste plaats voor de natuur.”

Annelies wil haar liefde voor permacultuur delen met mensen. Daarom heeft ze samen met haar man ook een huiskamerrestaurant: Diner sur Terre. Je krijgt er uitsluitend eten uit de tuin geserveerd. Niet alleen groenten, maar ook eigen aardappelen, honing van hun bijen, eieren van hun kippen, enz….

“Op de momenten dat we overvloed hebben kunnen we zaken maken die we later op het jaar gebruiken. Met de overvloed aan tomaten maken we passata en ketchup. Het fruit persen we niet alleen tot sap, maar we maken ook cider en siropen. We gaan op zoek naar manieren om gebruik te maken van de overvloed. Ook dat is permacultuur.”

Het ‘Zakboek voor de permacultuur moestuin’ van Annelies Vandendriessche kost € 20,99 en is uitgegeven bij Lannoo.