Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Overbodig of net onmisbaar: de beautyfrigo

Je hebt het vast wel eens op Instagram of TikTok zien voorbijkomen. Een heel schattige, piepkleine frigo met een strak design met één doel: je beautyproducten koel houden. Maar is dat wel écht nodig?


Net zoals bepaalde voeding, bevatten sommige beautyproducten ingrediënten die kunnen bederven of enigszins kwaliteit verliezen in warmere temperaturen. In Europa ondergaan make-up en skincare producten strenge testen om stabiliteit te garanderen. Maar als je bijvoorbeeld het product uit de oorspronkelijke verpakking haalt of niet correct afsluit, kan het toch bederven. Dat vermijd je met de mini-koelkast. Of… met je gewone koelkast, want die doet koelt de producten evengoed.

         Foto’s Cooluli

 

Soms wel handig

Hoewel het dus niet echt noodzakelijk is, door de voorwaarden waaraan alle producten in Europa moeten voldoen, kunnen bepaalde ingrediënten beter presteren in een koude omgeving. In tegenstelling tot een echte houdbaarheidsdatum, vind je overal in je badkamer een ander symbool terug: een potje met zwevend deksel waar een cijfer op staat. Dit houdbaarheidssymbool geeft aan hoeveel maanden na opening het nog bruikbaar is.

Door licht- en warmtegevoelige ingrediënten zoals vitamine C of retinol koel te bewaren, verleng je die effectiviteit. Probiotische skincare die levende bacteriën bevatten, kunnen dus ook een langere en zekerdere houdbaarheid halen uit een beautyfrigo. Ook parfum werkt het best wanneer het koel en droog bewaard wordt. Volgens Mark Knitowski, VP bij Victoria’s Secret Beauty, blijft je parfum zo zelfs tot twee jaar langer goed!

        

Kleine pleziertjes

Als je dan toch overweegt een mini-koelkast aan te kopen voor die fragielere producten, dan kan je die meteen ook nuttig gebruiken. Dermatologe Adebola Dele-Michael raadt bijvoorbeeld aan om sheet masks koud te bewaren voor een extra verzachtend gevoel na één van haar laserbehandelingen.

Net zoals een ice-pack leggen op een verzwikte enkel, verminderen koele beautyproducten en tools ook zwelling. Wil je graag snel af van je opgezwollen ogen in de vroege ochtend? Even met een frisse metalen oogroller aan de slag en het is weg! Ook andere huidirritaties en roodheid trekken sneller weg met het gebruiken van een gekoelde crème.

           

Verdict

Nee, een beautyfrigo is dus niet onmisbaar. De overgrote meerderheid van je huidverzorging heeft er geen nood aan. Maar voor sommige producten kan het wel zorgen voor een langere actieve werking, betere bewaring en extra verkoeling. En hoewel de gewone koelkast ook perfect geschikt is, ziet zo’n beautyfrigo er natuurlijk ook cute uit!