Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Landschapstuin met artistieke beleving

Het domein van Hoeve Bonem is een opmerkelijke groene long in Damme. Tuinman Gijsbert Smid leidt ons rond doorheen de ecologische tuin vol verrassende hoekjes.   


Gijsbert werkt fulltime op Hoeve Bonem: “Ik ben verantwoordelijk voor de tuin: Het dagelijks onderhoud, de moestuin, bloementuin,…. Samen met een collega werken we hier heel het jaar door: Wilgen knotten, gras maaien, riet maaien, vanalles,… Daarnaast bedenken we ook ideeën voor de tuin. De eigenaar geeft veel vrijheid. Het is een dynamische job om te mogen doen.”

Gijsbert heeft een agrarische achtergrond, maar volgde ook een tijdje kunstschool. Die twee passies kan hij combineren in zijn werk, want Bonem is ook een kunsttuin. Her en daar in het landschap duiken hedendaagse kunstwerken op. Gijsbert gaat ook zelf aan de slag. Zo vormde hij een omgevallen populier om tot een neerliggend object. Op een andere plaats zijn een groep schietwilgen zo onderhouden dat ze samen een ronde overkoepeling vormen.

De natuur krijgt in grote mate beslissingsrecht. Bij de aanleg van een wandelpad zou een boom in eerste instantie moeten sneuvelen, maar uiteindelijk werd het pad er gewoon omheen gebouwd!

 

Voor meer info over de tuin Hoeve Bonem kan je terecht op het Instagramaccount van het domein en het account van Gijsbert.