Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Winkelen met eigen verpakking? Doe deze 4 checks

Verpakkingsarm winkelen wordt steeds populairder en ook het voedselagentschap staat achter zo’n ‘zero waste’-filosofie. “Op voorwaarde dat die in overeenstemming blijft met de wet en de consument geen risico loopt, aldus het FAVV.


“De voedselwetgeving heeft nooit uitgesloten dat consumenten voor hun inkopen hun eigen verpakkingen meenemen naar de winkel”, schrijft het FAVV in een nieuwsbrief. “Maar er zijn natuurlijk wel een aantal bijzonderheden om rekening mee te houden opdat alles zonder risico verloopt.”

1. Proper

Eerst en vooral moet de verpakking (doos, fles, zak, …) die de consument aan de verkoper geeft proper zijn.

2. Geschikt voor voeding

Niet iedere verpakking is geschikt voor voeding. Twijfel je? Controleer dan even of je dit symbool vindt: een glas en een vork. Dit symbool geeft aan dat de verpakking veilig is om voedsel te bevatten.

3. Geschikt voor het doel

Je kan bijvoorbeeld geen warme soep laten verpakken in een plastic bakje dat niet hittebestendig is. Evenmin kan je een zuur product in aluminium bewaren wegens het risico op een chemische reactie.

4. Eigen verantwoordelijkheid

Je bent zelf verantwoordelijk voor je verpakking. De bakker, slager …  is niet aansprakelijk als deze vuil is of slecht bewaard en zo tot gezondheidsproblemen leidt.

Ook belangrijk om te weten is dat winkeliers zo’n eigen verpakking altijd mogen weigeren. “Het is zelfs hun plicht erop te wijzen dat het gebruik van deze eigen verpakking de algemene hygiëne in gevaar kan brengen”, aldus nog het FAVV. “Zij mogen daarbij niet zeggen dat het ‘een verbod van de FAVV’ is, want dat is niet het geval. Maar ze zijn niet verplicht jouw verpakking te aanvaarden.”