Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Winkelen met eigen verpakking? Doe deze 4 checks

Nu winkelen weer normaal kan en de plexi wanden stillaan verdwijnen, zijn mensen ook weer geneigd om met een eigen verpakking boodschappen te doen. Een initiatief dat alleen maar aangemoedigd kan worden. Maar volgens het voedselagentschap FAVV hou je je best aan deze 4 pijlers.


1. De verpakking is proper

Als je bijvoorbeeld een eigen plastic zakje of bakje meeneemt om de slager een portie vlees in te laten steken, is het van belang dat deze verpakking proper is.

2. De verpakking is geschikt voor voeding

Voeding mag niet bewaard worden in pakweg een lege fles van wasverzachter. Andere verpakkingen zijn dan weer wel geschikt. Twijfel je? Controleer dan even of je dit symbool terug vindt: een glas en een vork. Dit symbool geeft aan dat het veilig is om voedsel te bevatten.

3. De verpakking is geschikt voor het doel

Je kan bijvoorbeeld geen warme soep laten verpakken in een plastic bakje dat niet hitte bestendig is. Evenmin kan je een zuur product in aluminium bewaren.

4. Eigen verantwoordelijkheid

Je bent zelf verantwoordelijk voor je verpakking. De bakker, slager …  is niet aansprakelijk als deze vuil is of slecht bewaard en zo tot gezondheidsproblemen leidt.

Ook belangrijk om te weten is dat een winkelier zo’n eigen verpakking altijd mag weigeren. Zij mogen daarbij niet zeggen dat het ‘een verbod van de FAVV’ is, want dat is niet het geval. Maar ze zijn niet verplicht jouw verpakking te aanvaarden.

Het is dus zeker een goed initiatief om de afvalberg te verkleinen, maar winkel bewust.