Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

BBQ Bijgerechtjes: salades, spreads en meer

Een barbecue begint natuurlijk bij een goed stuk vlees, vis of iets veggie dat heerlijk ligt te grillen. Maar een echt geslaagde barbecue is er eentje met een tafel vol lekkers om er bij te eten. Denk maar aan de klassieke aardappelsla, koude pastatjes of lookbroodjes. In Lena Söderström’s kookboek ‘BBQ Bijgerechtjes’ vind je 100 unieke receptjes om je gasten helemaal in te palmen. We geven je alvast een voorproefje.


1. Foccacia met geroosterde kerstomaten en olijven

Ingrediënten:

 • 100 g kerstomaten
 • 1 el olijfolie zeezout

Deeg:

 • 1⁄4 pakje verse gist
 • 3 dl lauwwarm water (37 °C)
 • 1 el suiker
 • 1 tl zout
 • 1 el olijfolie voor het deeg + 1/2 el voor de braadslee
 • 100 g durummeel
 • 225 g tarwemeel

Topping:

 • 12 gemarineerde olijven
 • zeezout
 • verse takjes blaadjes tijm
 • 1 el olijfolie

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 175 °C
 • Halveer de tomaten en verdeel ze over een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met olijfolie. Be­strooi met zout. Rooster de tomaten circa 30 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen.
 • Meng de gist, suiker en het water in een kom en laat circa 15 minuten rijzen tot de gist gaat borrelen. Meng het zout en de olie erdoor. Zeef het durummeel en voeg toe. Zeef het tarwemeel, voeg de helft toe en roer tot het deeg zich vormt. Voeg de rest van het meel toe, circa 25 g per keer; het deeg mag niet te hard worden. Kneed in circa 10 minuten met de hand of in 5 minuten met de keukenmachine tot een soepel deeg. Laat circa 1 uur afgedekt met plasticfolie staan.
 • Zet de oven op 200 °C. Doe het deeg in een braadslee bekleed met bakpapier. Verspreid het over de vorm en laat het circa 40 minuten afgedekt staan. Doop je vingers in olie en maak inkepingen in het deeg en vul ze met tomaten en olijven. Bestrooi met zeezout en leg de tijm erop. Laat circa 20 minuten rijzen zonder te bedekken.
 • Bak de focaccia circa 20 minuten in het midden van de oven, of totdat hij doorbakken is en een mooie kleur heeft. Besprenkel met olijfolie.

2. Hummus met tomatentopping

Ingrediënten: 

 • 1 blik kikkererwten à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
 • 1 geperst teentje knoflook 1 el tahin (sesampasta)
 • 1/2 tl gemalen komijn
 • 1/2 tl gemalen koriander 3 el olijfolie
 • ca. 4 el melk
 • zout, versgemalen peper

Topping:

 • 4-8 teentjes knoflook met schil
 • 3 el olijfolie
 • 125 g kerstomaten zout
 • 1 el vloeibare honing
 • 1 el versgeperst citroensap 2 el fijngesneden peterselie

Garnering:

 • chilivlokken

Bereiding: 

 • Begin met de topping. Fruit de teentjes knoflook circa 10 minuten in olie. Voeg de tomaten toe en laat 10 minuten fruiten. Voeg zout toe. Sprenkel de honing en het citroensap erover, fruit nog circa 1 minuut. Roer de peterselie erdoor en laat afkoelen.
 • Meng de kikkererwten, knoflook, sesampasta, komijn, koriander en olie in een keukenmachine tot een egale massa. Voeg de melk toe en mix tot de gewenste consistentie. Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra kruiden.
 • Verspreid de hummus over een schaal. Leg de tomaten erop en strooi de chilivlokken erover.

3. Topping van kerstomaten

Ingrediënten:

 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 bosje tijm
 • 250 g kerstomaten
 • 4 el olijfolie
 • 1 el boter
 • 2 el witte wijn
 • 1 el suiker
 • zout, versgemalen peper
 • takjes koriander
 • snippers parmezaan

Bereiding:

 • Pel en snijd de ui en knoflook. Hak de tijm en halveer de tomaten.
 • Verhit de helft van de olie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook circa 3 minuten, maar laat ze niet ver­kleuren. Voeg de tijm toe en schep het mengsel op een bord. Bak de tomaten circa 5 minuten in de rest van de olie en boter.
 • Doe het uienmengsel in de koekenpan met de tomaten. Voeg wijn, suiker, zout en peper toe, schep voorzichtig om. Laat 1–2 minuten sudderen en proef of de smaak naar wens is.
 • Garneer met takjes koriander en serveer met een schaaltje parmezaan.

Deze smakelijke tomaten passen perfect bij geroosterde zalm, kip of brood.

BBQ Bijgerechtjes van Lena Söderström bevat 100 grote en kleine gerechtjes. Het boek kost € 20,99.

ISBN 978 90 00 38224 8