Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Welk ijs past bij welke cocktail?

Alle ijsblokjes hebben hetzelfde doel: je drankje verkoelen. Maar toch hebben al die vormen en groottes een betekenis. Soms mag een drankje absoluut niet verdund worden, maar moet het wel heel fris zijn. Terwijl je bij een cocktail met crushed ice het ijswater net als een ingrediënt ziet. Ontdek bij welke drankjes deze 6 ijsblokjes het best passen.


Met het juiste ijsblokje kun je optimaal van je cocktail genieten. NIO Cocktails, de Italiaanse specialist in kant-en-klare mixen geeft een paar tips & tricks om het beste uit je drank te halen.

Het standaard ijsblokje

Een blokje van ongeveer 3x3cm wordt het vaakst gebruikt. En dat heeft diverse redenen: ze passen makkelijk in de meeste glazen, smelten langzaam en zijn overal te verkrijgen. Je kan ze dus in vele cocktails gebruiken maar één regel is belangrijk: als het ijs nog drijft is er te veel vloeistof en te weinig ijs.

Dikke blokjes

Een vierkant blokje van een grotere maat smelt nog trager en beïnvloedt de smaak helemaal niet. Ze zijn perfect voor drankjes die puur gedronken worden zoals whisky of scotch. Door hun grootte zijn ze niet geschikt voor shakers. Je kan er wel een geschudde Manhattan overheen gieten.

IJsbollen

Bolvormige ijsblokjes hebben veel dezelfde kwaliteiten als de dikke blokjes. Ze geven wel een interessantere look aan je cocktail. Ook voor sommige glazen is een bolvorm beter omdat alleen de vloeistof rondom de bol afkoelt en niet het hele glas. Alles wordt geleidelijk aan koud, perfect voor een Old Fashioned (cocktail met whiskey).

Collin Spears-ijsblokjes

Dit langwerpige blokje zie je niet zomaar in elke bar. De vorm is vooral geschikt voor een highballglas en koelt snel en constant af. Het ijsblokje zal niet snel smelten en de smaak dus ook niet beïnvloeden. De langdurige frisheid is ideaal voor een Gin Sour.

Crushed ice

Bij crushed ice cocktails is het de bedoeling dat de textuur van het drankje zich laat beïnvloeden. Het verdunt sterke drank snel genoeg voor het perfecte evenwicht. Je ziet het bijvoorbeeld in een Frozen Daiquiri, de perfecte crushed ice cocktail.

Droogijs

Wie graag spektakel heeft, kan kiezen voor de extravagantste vorm: droogijs. De rook brengt je cocktails naar een hoger niveau. Let wel op, want dit ijs heeft een temperatuur van -78,5°C en kan dus zware brandwonden veroorzaken. Het ijs zal pas smelten wanneer het glas leeg is.