Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Veilige trampolinepret: doe deze 6 checks

Het is weer volop springseizoen. De zon schijnt en het kriebelt bij alle kinderen om buiten te spelen. Maar hoe zorg je ervoor dat ze veilig springen? Sportwinkelketen Decathlon geeft enkele checks mee.


Kinderen groeien op met meer mediaprikkels dan ooit tevoren. Zo krijgen ze al sneller grote acrobatische stunts te zien die ze zelf ook willen uitproberen. Decathlon zag een stijging in vraag naar grotere trampolines waar je hoger op kan springen. Als voorzorgsmaatregel breiden zij de service (zoals herstellingen en wisselstukken) uit om de trampolines veilig te houden.

1. Dek af tijdens de winter

Om de trampoline te beschermen, is het belangrijk om de materialen te beschermen tegen winterweer. Aangezien je een trampoline niet zomaar in je tuinhuis kan zetten, dek je deze gewoon af met een waterwerende hoes.

2. Jaarlijkse check-up

Vooraleer het springen van start kan gaan, controleer je best heel het toestel. Check vooral de staat van de veren en het vangnet. Indien nodig kan je die onderdelen vervangen. Doe daarnaast ook af en toe eens een check wanneer je kinderen de trampoline vaak gebruiken.

3. Anderhalve meter

Nee, dit is geen coronamaatregel. Het is een belangrijke pijler die al zo lang bestaat als trampolines zelf. Zorg voor voldoende ruimte rondom de trampoline. Creëer een afstand van 1,5 meter tussen de trampoline en ander voorwerpen of muren.

4. Bedje van groen

Plaats de trampoline op een zachte ondergrond. Verkies gras boven tegels, maar let wel op voor struiken of netels in de buurt. In deze zachte ondergrond kan je de trampoline ook verankeren met een daarvoor speciaal gemaakte kit.

5. Veiligheidsnet

Kies altijd voor een trampoline mét veiligheidsnet. Deze omheining voor het toestel vangt je kinderen op wanneer ze per ongeluk buiten de omtrek springen. Zorg er wel voor dat dit net altijd stevig vast zit en dat de opening dichtgemaakt is tijdens het springen.

6. Maak afspraken

Geef je kids duidelijk de risico’s mee van gekke kunstjes. Herinner ze eraan om stilletjes aan op te bouwen en niet plots een acrobatische act te proberen. Decathlon raadt aan om slechts één kind tegelijk op de trampoline te laten. Willen ze er toch met meer op? Hou dan een extra oogje in het zeil want de meeste ongelukken gebeuren door tegen elkaar op te botsen.