Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Veilig en hygienisch barbecueën

De barbecue draait in deze periode overuren. Maar hoe geniet je op een veilige en hygiënische manier van al dat lekkers? Hier zijn 5 tips!


Welk vleesje je uitkiest en welke pastaslaatjes er op tafel staan, laten we aan jou over. Maar een barbecue heeft ook enkele risico’s die je niet uit het oog mag verliezen. Je werkt met rauw vlees dat buiten klaarstaat, je mengt verschillende vleesjes en veggie producten door elkaar en de vaste opslagplaats voor een barbecue is meestal niet zo verzorgd als de keuken. Een barbecue is ook niet kindvriendelijk. Waar let je dus best op om een barbecue zonder kopzorgen te hebben?

1. Opgeruimd staat netjes

De eerste tip gaat meteen over de opkuis. Als je je barbecue weer opbergt, maak je die best zo schoon mogelijk. Om te vermijden dat je uren moet staan schrobben bij de aanvang van je volgende tuinfeest. Zo vermijd je ook dat er oude verharde restjes aan je lekker verse vlees zullen plakken. Als het rooster nog warm is, is die het makkelijkst schoon te maken.

Toch vergeten? Met kokend water kan je al een heleboel losweken. Met azijn of een citroen en een goede schrobber, ben je al halfweg. Vergeet op het einde niet alle resten azijn of citroen met een doek te verwijderen.

2. Wachten met klaarleggen

Barbecueën neemt wel wat tijd in beslag. Je zal de neiging voelen om alles al klaar te leggen binnen handbereik, maar let hier mee op. Laat je vlees zo lang mogelijk in de koelkast en haal het pas uit wanneer je het gaat bakken. Ook als het vlees of de vis gemarineerd is. Zo blijft het lekker vers en neemt het minder plaats in beslag buiten.

Leg op die extra plaats alvast schalen klaar voor het gebakken vlees. Wat je zeker niet wil doen, is het terugleggen in het aluminium schaaltje waarin het verpakt zit.

 

3. Vermijd kruisbesmetting

Gebruik aparte tangen en messen voor verschillende soorten vlees. Is iemand veggie? Dan maak je een duidelijk onderscheid tussen het materiaal voor het vlees, en dat voor de alternatieven. En let zoals altijd ook op met rauwe kip. Het is ideaal als je de kip rechtstreeks uit het schaaltje op het rooster kan leggen, zonder dat je daarvoor een tang nodig hebt. Je handen was je ook best af en toe eens.

4. Heb geduld

Wanneer je houtskool verhit, komen er schadelijke stoffen vrij. Wacht dus tot de meeste rook verdwenen is en er een dun wit laagje as op de kolen ligt. Met de ‘drie seconden’-regel weet je of het vuur heet genoeg is: kan je je handen maar 3 seconden ongeveer 10 centimeter boven het vuur houden? Dan is het ready-to-go.

5. Veilig en vast

Plaats de barbecue op een stabiele ondergrond, om de kans op omvallen tot een minimum te beperken. Eens de barbecue brandt, laat je hem ook staan. Voor de veiligheid is het van belang dat je enkel aanmaakblokjes- of vloeistof en kolen gebruikt die hiervoor gemaakt zijn. Zet een emmer zand naast de barbecue. Deze dient als een blusser in noodgevallen. Als je klaar bent met grillen, kan je de kolen ook vanzelf laten uitdoven. Denk eraan dat dit toch tot 24 uur kan duren. Daarna mag je de as verzamelen in aluminiumfolie en in de vuilbak gooien.

Bekijk ook: