Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

9 tips voor een frisse koelkast

Niets laat je eetlust sneller verdwijnen dan de koelkast opentrekken en een walm van muffe geur over je heen krijgen. Wie aan eten denkt, denkt ook aan hygiëne. En bij die hygiëne hoort een frisse, aangename geur. Ontdek hoe je met deze tips jouw koelkast proper houdt!


1. Twee derde is perfect

Een lege frigo is geen zicht. Je hebt altijd voedsel in huis nodig en ook om het verbruik van de koelkast binnen de perken te houden moet er wel degelijk genoeg in zitten. Een overvolle frigo aan de andere kant, is ook niet goed. Je zal makkelijker eten vergeten opeten, waardoor het bederft. En de producten kunnen ventilatieopeningen blokkeren waardoor de luchtcirculatie vermindert. Ook de energie-efficiëntie van het apparaat daalt. De ideale vulling is ongeveer tweederde van het volume.

2. Houd rauw en gekookt voedsel gescheiden

Je moet altijd opletten met rauw voedsel. Je wil vooral niet dat je rauw vlees uitlekt op bereide gerechten. Houd de twee daarom zoveel mogelijk gescheiden en leg het reeds klaargemaakte product altijd hoger in je koelkast. Zo voorkom je dat zelfs in het geval van een lek, het bereide vlees veilig ligt.

3. Opletten met ethyleen

Sommige groenten en fruit verspreiden enorm veel ethyleen, het rijpingshormoon voor voeding. Als je ze dus in je koelkast bewaart, versnellen ze het rijpingsproces van alles dat er in zit. Avocado’s, bananen, nectarines, perziken, peren, pruimen en tomaten zijn echte ethyleenbommen die je dus beter niet in de koelkast bewaard. Als ze dan toch fris moeten zijn, bewaar ze dan in een volledig luchtdicht vershoudbakje.

4. Regelmatige schrobbeurt

Af en toe eens herschikken en bedorven producten uithalen is niet voldoende voor een echt propere koelkast. Je haalt best elke 3 tot 6 maanden eens alles eruit voor een grondige schrobbeurt. Dit is ook het ideale moment om je koelkast te ontdooien zodat je ijsvorming vermijd aan de achterwand.

Bij het terug vullen van de koelkast kan je ook correct en slim indelen om zo efficiënt mogelijk verder aan de slag te kunnen met je vers gepoetste frigo.

5. Wat leg je waar

De deur en de bovenste plank zijn het warmst, de deur is bovendien zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen. Voorbeelden van producten die daar tegen bestand zijn: confituur, sauzen, augurken en andere opgelegde ingrediënten. Op de bovenste plank leg je voeding die niet gekookt hoeft te worden zoals vleeswaren, snacks en restjes. Bewaar wel zoveel mogelijk in afgesloten containers.

De middelste planken zijn ideaal voor alle zuivelproducten en eieren. Het is een frisse plaats met goede luchtcirculatie. Perfect voor melk, kazen, eitjes en yoghurt. Sommige zachtere kazen kunnen wel op een warmere plaats liggen om de textuur optimaal te houden. Ga opnieuw voor een bakje met gesloten deksel voor al je kazen.

De onderste plank is de koudste, hier bewaar je dus best rauwe producten zoals vlees en vis. Hier blijven ze het meest vers. Kies zoals altijd voor een goede verpakking. Op die manier krijgen bacteriën geen kans bij het vlees. En ook omgekeerd kunnen bacteriën uit rauw vlees geen andere voedingswaren besmetten.

In de lades bevindt zich de perfecte plaats voor verse kruiden, groenten en fruit. Hier blijven ze lekker fris, zonder in contact te komen met de achterwand. Hou groenten en fruit best in aparte lades en laat ze gerust in de originele verpakking.

6. Op kamertemperatuur ontdooien: een no-go

Wie zijn vlees en vis vaak in de vriezer bewaart, is alvast veel bacterievorming in de koelkast te slim af. Maar een fout die dan vaak gemaakt wordt, is het ontdooien op kamertemperatuur. Vanaf er warmte aan te pas komt, beginnen bacteriën te ontwikkelen. Je legt bevroren vlees en vis dus best tijdig in de koelkast om te ontdooien.

7. Warm voedsel

Als je na je maaltijd graag de restjes in de koelkast wil bewaren, wacht dan tot die volledig zijn afgekoeld. Wanneer er warmte in de koelkast binnenkomt, warmt heel de inhoud mee op en moet het apparraat ook veel harder draaien om terug af te koelen. De ideale temperatuur voor je koelkast is tussen 3 en 5° C.

8. Vocht

De meeste groenten- en fruitsoorten zijn vatbaar voor schimmel als gevolg van condens. Om te vermijden dat dit snel voorkomt, kan je een droog velletje huishoudrol onder de vruchten leggen. Verwissel dit velletje wel af en toe om het effect te versterken.

9. Label

Je hoort vaak de tip ‘bewaar in een apart vershoudbakje’ vallen. Hierbij is het belangrijk dat je de houdbaarheid niet uit het oog verliest. In plaats van een datum vanop de orginele verpakking over te nemen, kan je best een stickertje plakken met de datum wanneer je het opende. Want die houdbaarheidsdatum op het etiket is niet langer van toepassing eenmaal het product open is. Afgaand op je nieuwe label kan je dan bepalen of het nog goed zal zijn of niet.