Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Zeg bye bye tegen je gazon

Als ambassadeur van de Bye Bye Gazon campagne, roept Dieter Coppens op om ons gazon wat meer geur en kleur te geven. Deze campagne vraagt elke Vlaming om een stukje van hun gazon om te toveren tot een paradijs voor onze ogen en de insecten.


Een strak gazon ziet er misschien wel luxueus uit, het is zo dood als beton. Insecten hebben niets om naartoe te vliegen en het vergt veel onderhoud. Daarom vraagt deze beweging zich af of het niet beter is om voor beplanting te kiezen die minder werk vraagt en waar je meer genot van kunt hebben. Dieter Coppens is ambassadeur van de campagne.

Bye Bye Gazon bestaat al vier jaar onder de noemer Bye Bye Grass. Voor de vierde editie kozen ze voor een nieuwe naam: Bye Bye Gazon. “We zijn immers niet tegen gras, wel voor meer geur en kleur,” zegt Tine Dhollander, die het visuele luik van de campagne op zich neemt.

In Vlaanderen bestaat 10 procent uit privétuin, dat is evenveel als het aandeel bossen. Als iedereen dus één vierkante meter van hun tuin omtovert tot een natuurlijke tuin dan krijgen we er direct een nieuw natuurgebied bij. Meedoen is heel laagdrempelig. Zo kun je gewoon een deel tuin afbakenen met vier stokjes en daar laat je het gras gewoon groeien. Na een tijdje zullen daar automatisch bloemetjes beginnen tussen groeien. Wie minder geduld heeft kan met een schop de grasmat verwijderen en een bloemenmengsel inzaaien. Je kan ook vaste planten of bijvoorbeeld frambozenstruiken zetten.

Je kunt je inschrijven, zaad kopen of meer informatie vinden via de website: www.byebyegazon.be