Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Word koffie-expert met koffie cupping

Koffie-expert Laurent Destrooper leert je koffie proeven als een echte kenner. Bij cupping ga je de smaken en aroma’s uit koffiebonen ontleden. Hoe begin je eraan en waar moet je op letten? Laurent legt het uit.


Koffie cupping… Wat?

Bij koffie cupping, of makkelijker gezegd, koffie proeven, ga je de smaken en aroma’s ontleden uit de koffiebonen.

Dit is een manier van koffie zetten die gereserveerd is voor de echte koffieliefhebbers. Je vergelijkt bij het cuppen verschillende soorten koffiebonen. Een echte expert als Laurent doet dit dan weer om defecten uit de koffie te halen.

Bij cupping ga je letten op de textuur, de zoetheid, de zuurtegraad, smaak en nasmaak van de koffie.

Koffie cupping in 8 stappen 

Cuppen als een echte expert doe je in 8 stappen. Je begint met een aantal verschillende soorten koffiebonen uit te kiezen. Ben je nieuw in cupping? Kies dan heel uiteenlopende koffiesoorten, zodat je makkelijk de verschillende smaken proeft.

Maal de verschillende bonen redelijk grof, en houd ze allemaal in aparte kommetjes. Giet er warm water op en laat de koffie dan gedurende 2-3 minuten een korst vormen. Daarna ga je die korst breken en de resten uit de kommetjes halen. Terwijl je dit doet, ga je ruiken aan de koffie. Als alle resten weg zijn, kan je beginnen slurpen. Spoel je mond met water telkens voor je een nieuwe koffiesoort gaat slurpen.

Drie smaakmomenten

Tijdens het proces van koffie cupping heb je drie smaakmomenten. Het eerste is bij de droge koffiebonen. Daarna ga je de natte koffie ruiken en tot slot slurpen om eindelijk de koffie te proeven.

Bekijk ook