Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Vijf tips voor een lenteklare tuin met Maai Mei Niet

Niet maaien wil niet zeggen dat je je niet mag moeien. Maak tijdens deze lente van jouw tuin een mooi gazon met prachtige bloemen. Maai Mei Niet, een initiatief van Knack, zet mensen aan om hun gras niet af te maaien en zo de natuur zijn werk te laten doen. Maar met deze tips van Husqvarna, kan je je tuin omtoveren in een florerend en bruisend paradijs het hele jaar rond.


Tip 1. Maak een maaischema

Sommige stukken van je gazon halen voordelen uit niet gemaaid worden. Bloemen en planten in zo’n ongemaaide zone krijgen dan de kans om te groeien. Ook net ingezaaid gras wordt beter gespaard van een maaibeurt. Je kan heel eenvoudig een schets maken van je tuin die enkele stroken niet te maaien gras in kaart breng. Zelfs met een robotmaaier kan je stukken afschermen met behulp van hekwerbogen.

Tip 2. Geschikte grond

Het is belangrijk om te weten dat planten concurreren met elkaar om zonlicht en voedingstoffen. Nieuwe bloemzaden plant je dus best in een goed stuk grond dat vrij is van begroeiing. Je verwijdert dus ook liefst eerst de wortels van planten en onkruid die er al staat. Planten die in bloei zeer veel bloemen hebben, hou je natuurlijk wel bij.

Om de grond los en bewerkbaar te maken voor het inzaaien, mag je niet te diep schoffelen. De bedoeling is om het bestaande bodemleven intact te houden. Bij grote oppervlaktes kan je een dunne laag grond omroeren of frezen.

Tip 3. Plan(t) op tijd

Wie tijdens de lente- en zomermaanden wil genieten van een kleurrijke tuin, plant bloemen best in april en mei. Om voor afwisseling te zorgen kan je voor eenjarige of tweejarige bloemen kiezen, zodat je na hun gloriejaren andere kan planten. Let ook op met vorst. De meeste bloemen kan je al half april planten, maar dan bestaat de kans op (nacht)vorst. Als zij hier dus niet tegen kunnen, wacht je af tot halverwege mei.

Tip 4. Verticaal maaien

Verticuteren, ook wel eens verticaal maaien genoemd, is nodig om een gazon het hele jaar gezond te houden. Hierbij ga je tot enkele centimeters diep in de grond snijden, waardoor je de wortels van mossen en dood gras verwijdert. Hierdoor kan het gazon lucht, water en voedingsstoffen beter opnemen, wat resulteert in een levendige grasmat. Dit doe je best twee keer per jaar, waarbij je de dag voordien het gras kort maait en bevochtigt.

Tip 5. Het belang van snoeien

Als je dacht dat er achter snoeien geen denken schuilt, zullen je planten het tegendeel bewijzen. Het is belangrijk dat je de planten op het juiste moment snoeit. Handig hiervoor is een snoeikalender, want sommige planten vereisen namelijk een specifiek moment en een speciale manier van snoeien. Je gebruikt ook best een scherpe snoeischaar.

Met deze tips kan je een bio diverse en levendige tuin creëren die duurzaam onderhouden wordt.