Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Urban jungle in de binnenstad

De urban jungle-stijl wordt steeds populairder. In het hart van de Gentse binnenstad ontdekken we een weelderige terrastuin. De buitenruimte is opgevat als een verlengstuk van de woonkamer.


“Heel veel groen”, dat was het belangrijkste criterium voor de stadstuin van Tosca Deslee in centrum Gent. Tuinarchitect Berwout Dochy en tuinaannemer Stijn Phlypo waagden zich aan de opdracht om een echte urban jungle te creëren.

Stijn Phlypo: “De plantenkeuze was hier heel specifiek. Deze tuin ligt langs de noordzijde. Het was dus belangrijk dat we voor planten kozen die passen in de omgeving, want we hebben een groot deel van de dag schaduw. En we moesten zorgen dat de planten het hele jaar door attractief ogen. Er is hier heel veel gespeeld met bladstructuren. Iedere plant heeft ook een andere kleur en vorm van blad. Enkel en alleen al door de verschillende groenkleuren krijg je een grote variatie in deze tuin.

Door het spelen met materialen als beton en hardhout, de vele niveauverschillen en diverse groene structureen kreeg deze urban jungle al veel aandacht. Stijn won er de publieksprijs van de Vlaamse Tuinaannemer mee. Droom je zelf ook van een groene oase? Met deze tips kom je alvast een heel eind.

Berwout Dochy: “Plaats bomen aan je terras. Geen enkele parasol kan de natuurlijke schaduw van een bladerdek overtreffen. Je zal zoveel genot hebben van de vlinders, de bijen,… Dat zorgt ervoor dat een tuin geen strak geschoren haagje, dat perfecte gazonnetje is,… Het is die beredeneerde nonchalance, de georganiseerde wanorde,… die het ‘m doet.”