Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Tendens Outdoor: Tuinexpert Alex Vandenhove toont de echte smaak van barbecue

Doet het mooie weer je hunkeren naar een lekker stukje vlees op de barbecue? Dan heb je geluk. Alex Vandenhove, tuinexpert bij Famiflora, toont je hoe je rooksnippers kunt gebruiken om de smaak van je malse steak te verbeteren.


Rooksnippers

Rooksnippers zijn houtsnippers van ongeveer 2cm groot. Ze zijn in verschillende houtsoorten beschikbaar, elke soort voegt zijn eigen smaak toe aan het eten op de barbecue. Heb je graag een licht pittige rooksmaak? Dan is beukenhout de ideale houtsnipper voor jou. Wie liever een milde fruitsmaak heeft grijpt beter naar appel- en kersenhout. Voor de echte genieters zijn er houtsnippers van eikenhouten whiskyvaten die je bereiding een intens diep en rijk aroma bezorgen.

Vlees

Rooksnippers gebruiken is helemaal niet moeilijk. Laat een handvol snippers voor een 30-tal minuten in water weken, laat ze vervolgens uitlekken en daarna kun je ze over de gloeiende houtskolen van je houtskoolbarbecue verdelen. Heb je een gasbarbecue? Geen enkel probleem. Je kan de fijne rooksmaak ook krijgen door met een beetje aluminiumfolie je eigen rooklade te maken.
Sluit de barbecue zo snel mogelijk af zodat de rook goed rond de bereiding blijft.

Vis

Niet alleen vlees, maar ook vis met een rooksmaakje is super lekker. Gerookte zalm, forel of paling. Om vis op je barbecue ook een rooksmaakje te geven, kun je gebruik maken van een handig rookplankje gemaakt van cederhout.

Je legt het plankje 30 minuten in lauw water, dan leg je hierop een mooi stuk vis naar keuze en daarna laat je de barbecue zijn werk doen. Door de hete kolen – of de vlammen van je gasbarbecue – zal het plankje beginnen smeulen waardoor er een heerlijk rookaroma vrijkomt. Mooi meegenomen is natuurlijk dat de vis – altijd delicaat op een barbecue – niet rechtstreeks in contact komt met de gril of de hete kolen. Zo blijft het visvlees ook netjes intact wat de presentatie alleen maar ten goede komt.

Zelf goesting om te barbecueën? Doe dan mee aan onze wedstrijd en win een waardebon van Famiflora.

Bekijk ook: