Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Hoe kan je boeket bloemen zo lang mogelijk bloeien?

Moederdag staat voor de deur en een van de meest populaire cadeaus voor mama’s is nog steeds een mooi boeket bloemen. Maar hoe zorg je er voor dat je mama zo lang mogelijk van haar cadeau kan genieten? Met onze tips kun je zo lang mogelijk plezier hebben van je boeket.


1. Het juiste boeket

Een bos bloeiende bloemen ziet er mooi uit maar verwelkt ook snel. Een bos waarvan de bloemen nog niet openstaan is ook niet goed want je bent niet zeker of alle knoppen wel zullen opengaan. Kies dus voor een boeket waar de knoppen al een klein beetje open zijn. Zo ben je zeker dat alle bloemen zullen bloeien en kun je er zo lang mogelijk van genieten.

2. Hou het koel

Als je, om de een of andere reden, je boeket bloemen niet direct in een vaas kunt steken, leg ze dan op een koele plek. De koelkast werkt bijvoorbeeld perfect om je boeket vers te houden.

3. Snij de stengels (opnieuw) schuin af

In de bloemenwinkel snijden ze vaak de stengels schuin af. Eigenlijk kun je dat zien als een soort wondjes, na enkele minuten groeien die al opnieuw dicht waardoor je bloemen het water niet genoeg opnemen. Voordat je je boeket dus in een vaas zet, snij je het beste opnieuw een stukje van de stengel af. Fun fact: kortere stengels nemen nemen meer water op dan langere stengels. Dit komt doordat de afstand tot de bloem langer is bij langere stengels.

4. Gebruik een propere vaas

Het is belangrijk om je vaas op te schonen nadat je het vorige boeket hebt weggegooid. Uitspoelen is niet voldoende want bacteriën van het vorige boeket kunnen je nieuwe bloemen aantasten. Gebruik voor het oppoetsen een (biologisch) schoonmaakmiddel en vul daarna de vaas met koud tot lauw water.

5. Snijbloemenvoedsel

Je krijgt niet zomaar een zakje snijbloemenvoedsel bij je boeket bloemen, het dient juist om je bloemen langer mooi te houden. Er zijn ook een paar andere trucjes zoals bijvoorbeeld frisdrank of bleekwater bij je boeket doen maar hier is de dosering afhankelijk van het type bloem en de grootte van de vaas.

6. Verwijder bladeren

Bladeren die in het water van de vaas hangen, verwijder je best zo snel mogelijk. Ze zullen namelijk rotten en er zo voor zorgen dat je bloemen sneller sterven. Vergeet ook niet het water elke dag te verversen: vuil water bevat meer bacteriën en bloemen houden daar niet van.

7. Locatie

Als je een lang leven wilt voor je bloemen moet je de optimale plek vinden. Zet je boeket niet op plaatsen waar het tocht of op de verwarming. Hierdoor gaan je bloemen namelijk beginnen hangen. Ook fruitsoorten zoals appels, kiwi’s en bananen hou je best uit de buurt van je boeket. Ze produceren ethyleen, wat je bloemen sneller doet verwelken.

Hopelijk kun je er met deze tips voor zorgen dat het boeket van je mama zo lang mogelijk in bloei blijft staan!