Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Gepofte lotuszaden: de nieuwe popcorn?

Je kent het wel: languit in de zetel, televisie aan en een kom popcorn of chips op je schoot. Het zijn klassiekers die wellicht nooit zullen verdwijnen. Maar ben je toch eens op zoek naar iets nieuws? Misschien zijn deze waterleliezaadjes wel iets voor jou.


Voedzame Vosnoten

De witte lotuszaden, ook bekend als vosnoten of phool makhana, worden aan het einde van de zomer geoogst in Oost-India. Daarna worden ze gedroogd in de zon en zijn ze rooster en pof-klaar. De glutenvrije, veganistische zaden kunnen gebruikt worden in zoete of hartige gerechten. Ze zijn dan ook zeer voedzaam. Een kopje (237 gram) bevat 5 gram eiwit, 52 gram calcium en tot wel 67 gram magnesium. Dat is meer dan je dagelijkse behoefte van dat laatste.

Het ideale ingrediënt

Dankzij het lage vetgehalte zijn gepofte lotuszaden een gezonder alternatief voor chips en popcorn. Volgens het recept van honest cooking blogger Ila Dubey Dhulipala kan je 2 kopjes op smaak brengen door te sauteren met 1 eetlepel ghee tot ze goudbruin zijn. Afgewerkt met een snuifje zout en peper zijn ze heerlijk aromatisch.  Na het poffen hebben ze een iets taaiere textuur, en kunnen ze verwerkt worden in verschillende gerechten of om gewoon zo van te snoepen. Je kan ze ook gebruiken in soepen, zaadbroodjes, veganistische raita en zelfs puddingen.

Zoek niet te ver

Hoewel deze zaadjes jou nog onbekend kunnen lijken, zijn ze niet onmogelijk te verkrijgen hier in België. Delicatessenwinkel Oil & Vinegar heeft deze lente 3 verschillende smaken in hun rekken liggen: Zoete caramel, vurige peri peri of intense Japanse wasabi.