Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Veggie mealpreppen met Stefanie van Foodlove

Wil je meer groenten eten, maar vind je het schoonmaken, snijden en bereiden veel werk? Stefanie van FoodLove deelt 5 tips om op efficiënte wijze maaltijden vol groenten op tafel te toveren.


We ontmoeten Stefanie in de Gentse foodstudio HOT TOPIC waar ze regelmatig video’s opneemt. Ze deelt haar tips naar aanleiding van de VeggieChallenge van de vzw Eva:

“De bedoeling van de VeggieChallenge is om een maand lang te proberen om vaker plantaardig of vegetarisch te eten”, aldus  Stefanie. “Het is heel laagdrempelig. Je kan het beperken tot 1 dag per week proberen, of elke dag: Gewoon een paar ingrediënten en nieuwe gerechten leren kennen en zien of je dat ook op lange termijn zou kunnen toepassen.”

“Veel mensen denken dat gezond koken heel uitdagend is. Dat het heel lang duurt: Veel groenten schillen en opkuisen e.d. Maar da’s helemaal niet waar. Je kan heel efficiënt de groenten bereiden.”

Stefanie Baert is receptontwikkelaar, foodstyliste en foodfotografe. Via haar platform Foodlove geeft ze ook cursussen foodfotografie, foodstyling én mealpreppen. Met Ready, set, go! schreef ze een boek over mealpreppen, creatief kokkerellen, eenpansgerechten en quickies in de keuken. De ideale persoon dus om ons tips te geven om plantaardig koken met veel groenten perfect haalbaar te maken!

De vijf tips van Stefanie:

Een snelle mise-en-place

  • Zorg voor goed materiaal zoals een stevige plank en de juiste (scherpe!) messen.
  • Eén van mijn favoriete tools is een groenteschepper of deegschraper. Daarmee kan je heel gemakkelijk al je gesneden groenten of ajuin in een kommetje of de pan doen.
  • Leer een aantal eenvoudige snijtechnieken, zoals voor het snijden van ui: als je het uiteinde aan de ajuin laat zitten, kan je die veel makkelijker versnipperen.

 

  • Laat schil & buitenste blaadjes aan groenten: bij een butternut, komkommer of courgette kan dat gerust. Ook een wortel hoef je niet per se te schrapen.

Bakplaat met groenten roosteren

Rooster 1 keer per week heel wat groenten (bv. broccoli, butternut en rode ui) op één of meerdere bakplaten. Als je de kruiding neutraal houdt, kan je deze gebruiken in veel verschillende gerechten. Zo kun je met dezelfde basis toch divers eten.

Enkele ideetjes:

  • Een slaatje met (vegan) kaas, tomaat, komkommer, balsamicoazijn en munt.
  • Noedels met tofu, koriander, lente-ui en pindasaus (pindakaas, sriracha en sojasaus). Werk af met gehakte pinda’s.
  • Buddhabowl met hummus en tahin.

Diepvriesgroenten

In de video bereidt Stefanie een linzendahl, een curry op basis van oranje linzen waar ze ook diepvriesgroenten aan toevoegt: “Groenten uit de diepvries zijn helemaal ok. Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit of voedingswaarde: de vitamines blijven goed behouden! Deze groenten kan je ofwel snel ontdooien door ze in warm water te leggen en vervolgens gebruiken in je gerecht. Maar rechtstreeks in een stoofpotje kan ook.”

Invriezen

“Over de diepvries gesproken: Maak grote hoeveelheden saus, soep, stoofpotjes, dips en spreads en vries ze in. Als je dan toch een pot, blender en vergiet moet vuilmaken, kan je evengoed een dubbele portie maken. Het snijden is maar een deeltje van de tijd die je verliest, maar je bespaart véél afwas-, kook- en nadenktijd!”

“Gebruik voor het invriezen potjes die precies zo groot zijn als de inhoud ervan. Op die manier heb je minder kristallisatie (water dat onttrokken wordt aan bijvoorbeeld een stoofpotje) en blijft de consistentie zo goed mogelijk bewaard.”

Creatief met restjes

  • Restjes mag je ten eerste veel langer bewaren dan je zou denken, zeker als ze plantaardig zijn. Als ze goed bewaard worden (snel afgekoeld, in de koelkast, doorzichtige pot, deksel, gelabeld,..) kan je ze gemakkelijk 3 à 4 dagen of zelfs langer bewaren. Ook gekookte koolhydraten & peulvruchten blijven lang goed. Geloof de urban legends dus niet over rijst en aardappelen. Kijk, ruik en proef en gooi veel minder weg!
  • Verwerk restjes tot nieuwe gerechten. Niemand wil 3 keer hetzelfde eten. Maak bijvoorbeeld van paprika, courgette en kikkererwten een lekkere spread voor op de boterham. Of blend gekookte broccoli met groentebouillon tot een snelle soep en verwerk geroosterde wortel in een curry met kikkererwten.

Bekijk ook: