Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Wegwijs in de wereld van games

Het is bijna krokusvakantie dus zullen kinderen wat meer tijd hebben om buiten te spelen en te ravotten maar misschien ook met videospelletjes spelen. Maar hoe maak je als ouder de wereld van online videospelletjes veilig voor je kroost?


Op de website speelhetslim.be kun je als ouder al heel wat tips vinden over veilig gamen. Zo creëer je een veilige omgeving voor je kind(eren) om toch online met vriendjes te kunnen spelen. Zie je als ouder door de bomen het bos niet meer? Dan kan dit artikel je misschien verder helpen.

Communicatie

David Verbruggen van de Videogame Federatie België benadrukt het belang van communiceren met je kinderen. “Een goede dialoog hebben met je kinderen primeert. Ik merk dat ook zelf. Als je als ouder je hoofd in het zand steekt en geen interesse toont dan creëer je een kloof tussen jezelf en je kinderen. Door je open te stellen en in dialoog te gaan met je kinderen over schermtijd, kun je heel wat discussies vermijden.”

David snapt wel dat dat niet altijd even evident is. “Sommige ouders zijn helemaal niet meer mee in het hele videogame gebeuren. Hier raden we aan om je toch een klein beetje in te lezen of eens mee te spelen of te kijken. Stel je kind ook vragen over de game die ze spelen. Heel vaak zullen ze met veel enthousiasme je vragen beantwoorden. Probeer ook geen negatieve blik op videogames te hebben. Zo slaan je kinderen dicht en zullen ze niet meer naar jou komen als er een probleem is.”

“Ook grenzen stellen is cruciaal”, legt David uit. “Je kan dat op verschillende manieren doen. In afspraak met je kind bijvoorbeeld. Dat is volgens mij de beste manier. Dan kun je ook uitleggen waarom ze bijvoorbeeld eerst hun schoolwerk moeten doen voor ze mogen gamen. Als een dialoog niet zou werken met je kind, dan hebben alle consoles ook een instelling waarmee je speeltijd kunt beperken.”

Geschikte spelletjes

Elk kind is anders. Maar om toch een beetje een richtlijn te geven over welke spelletjes geschikt zijn voor welke leeftijd, heeft de gamesector PEGI ontwikkeld. PEGI is een leeftijdsrating die altijd op de doosjes van videospelletjes staat en ook digitaal bij spelletjes wordt weergegeven. Daarnaast toont PEGI waarschuwingen over de inhoud van het spel. Zo zijn er icoontjes die aangeven wanneer er grof taalgebruik, gesimuleerd gokken, geweld of drugs in het spel voorkomen.

David legt uit waarom deze ratings zo belangrijk zijn. “Heel veel ouders weten niet dat die leeftijdsrating bestaat en hoe het werkt. Sommige ouders houden er ook totaal geen rekening mee. Een 18+ spel is niet geschikt voor je kind van acht jaar. Koop dat dan ook niet. Natuurlijk zijn er hier en daar wel uitzonderingen. Is je kind negen jaar en vind je Fortnite, dat 12+ is, wel geschikt? Doe maar. Jij kent je kind nog steeds het beste.”

“Het is al lang niet meer zo dat alle games voor kinderen zijn”, vertelt David. “De gemiddelde leeftijd van een gamer is 31 jaar in Europa. Er worden dus games gemaakt voor oudere doelgroepen. Daarom is die leeftijdsclassificatie zo belangrijk. Ook de icoontjes die waarschuwingen over de inhoud geven, kunnen nuttig zijn om te beslissen of een game geschikt is voor je kind.”

Ouderlijk toezicht

David wil ook in de verf zetten dat er heel wat mogelijkheden zijn om als ouder limieten op te leggen rond de spelletjes die je kroost spelen. “Hiermee kun je, zoals ik eerder al aanhaalde, beperken hoelang je kind speelt en op welke dagen hij/zij mag spelen. Je kan ook ingeven of je kind geld mag uitgeven in games of niet. Veel ouders maken zich daar zorgen over maar weten niet dat ze dat kunnen beperken.”

Een andere belangrijke zorg van veel ouders is privacy. Ook hier heeft David wel enkele tips. “Je kunt instellen met wie je kind kan chatten. Je kunt er dus bijvoorbeeld voor zorgen dat je kind niet met onbekenden kan praten. Daarnaast kun je in online games zoals Fortnite ook bepaalde spelers en hun gedrag in de game aangeven als ongepast en de speler blokkeren. Dus als je kind in contact komt met online ongepast gedrag dan kun je een speler blokkeren en ook nog aangeven. Er is kans dat de uitgever van de game een speler die herhaaldelijk ongepast gedrag vertoont en vaak wordt gerapporteerd, uiteindelijk zelfs helemaal van hun platform verwijdert.”

Educatief

“Eens en voor altijd, gamen maakt niemand gewelddadig”, zegt David. “Er zijn daar ondertussen duizenden studies over geweest. Als iemand gewelddadig wordt van een spel dan is dat vaak omdat hij/zij al onderliggende problemen heeft. De game is dan enkel de trigger.”

Volgens David is het tegenovergestelde zelfs waar. “Elke game heeft een educatief element. Je krijgt bijvoorbeeld betere reflexen door te gamen en je leert ook beter probleemoplossend te denken. Veel games doen ook de moeite om historische gebeurtenissen correct mee te geven. Assassin’s Creed is het perfecte voorbeeld hiervan. Zij zaten zelfs samen met archeologen om het oude Egypte en het klassieke Griekenland correct weer te geven.”

Wil je nog meer informatie over dit onderwerp dan kun je terecht op speelhetslim.be