Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Op 8 maart is het vrouwen aan de macht

Heel wat merken brengen naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart nieuwe producten uit. Maar wat is Internationale Vrouwendag nu? En hoe is het ontstaan?


De eerste Vrouwendagen

Internationale Vrouwendag is ontstaan in de Verenigde Staten in 1908. De vrouwen in New York protesteerden dan voor een beter loon, stemrecht en kortere werkuren. De allereerste Nationale Vrouwendag was op 28 februari 1909 in de Verenigde Staten.

In 1910, ging de leider van de “women’s office”, Clara Zetkin, spreken in Duitsland. Daar stelde ze het idee voor om een Internationale Vrouwendag in te voeren. Elk land zou dan een dag hebben om vrouwen hun rechten en eisen in de verf te zetten. Daaruit is dan de Internationale Vrouwendag ontstaan.

De eerste Internationale Vrouwendag ging door in 1911 en werd gevierd door Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland.

Internationale Vrouwendag in België

In België is Vrouwendag niet op 8 maart, wel op 11 november. Dit komt door schrijfster en feministe Simone de Beauvoir (“De Tweede Sekse”). In 1972 ging het Belgische Vrouwenoverlegcomité naar de Vrouwendag in Parijs, waar ze zo onder de indruk waren dat ze ook een Vrouwendag in België wilden organiseren. Mevrouw de Beauvoir werd gecontacteerd om te komen spreken maar zij had enkel nog een gaatje in haar agenda op 11 november.

En zo geschiedde, de eerste Internationale Vrouwendag in België was op 11 november 1972. Een groot succes, zo blijkt. Duizenden deelnemers zakten toen af naar Brussel.

Waarom nog steeds relevant?

Volgens het Global Gender Gap Report van 2021 staat België op de dertiende plaats als het aankomt op gendergelijkheid. Niet slecht, maar Duitsland doet bijvoorbeeld beter. Vaak worden vrouwen nog steeds minder betaald dan hun mannelijke collega, kijk maar naar de topsport.

Daarnaast zijn vrouwen ook vaker het slachtoffer van verschillende vormen van geweld. Ook als het aankomt op onderwijs en gezondheidszorg worden wereldwijd vrouwen nog steeds benadeeld.

Jammer genoeg blijkt uit het Global Gender Report ook dat de genderkloof pas in 2186 gedicht zal zijn. We hebben dus nog heel wat werk aan de winkel om onze wereld een betere plek te maken voor vrouwen. Internationale Vrouwendag is een eerste stap.