Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Mode met een tweede leven

Als je denkt aan duurzame mode, denk je vaak in eerste instantie aan duurzame stoffen. Maar Soraya van Studio Ama gaat veel verder dan dat.


Soraya komt uit een kleermakersfamilie. Haar grootvader maakte zestig jaar geleden al kostuums. Soraya zelf begon haar carrière als ontwerper in de mode-industrie. Maar ze kon zich niet verzoenen met de huidige manier van werken in de sector. Daarom startte ze haar eigen slow fashion label: Studio AMA. Daarmee wil ze een duurzaam alternatief bieden binnen de modesector. Ze vervaardigt haar kledij en accessoires uit reststoffen van de textielindustrie. Maar het is meer dan alleen textiel een tweede leven geven:

“Ik bekijk elk aspect, alle stappen die genomen moeten worden om een kledingstuk tot in een kleerkast te krijgen: Hoe kan dat zo goed mogelijk? Welke beslissing maakt welke impact? Ik ga er nu voor om uitsluitend materiaal te gebruiken dat al bestaat én  lokaal geproduceerd is. Verder werk ik samen met lokale maatwerkbedrijven, binnen de sociale economie.”

“Eén van de eerste materialen waarmee ik aan de slag ging, is de buitenste laag van matrassen. Daar zitten heel bijzondere prints, structuren en texturen in. Zo ben ik begonnen met een sweater te maken. Uniseks, om zoveel mogelijk mensen te kunnen aanspreken. Ondertussen maak ik die nog altijd.

Nadat ik werkte met matrassenstoffen, wilde ik dat uitbreiden. En zo werk ik ook samen met een Belgische handdoekenproducent, Clarysse. Elk productieproces levert resten op en zo ben ik met hun resten aan de slag gegaan. Op die manier heb ik de collectie kunnen uitbreiden met t-shirts en hoodies.

Er worden massaal kledingstukken weggegooid waar er nog veel waarde in zit. Zo haal ik afgeschreven mannenhemden uit elkaar om er nieuwe stukken mee te maken.

Er is een enorme prijsdruk en heel de modesector voelt die druk. Waardoor dat op alle stappen kwaliteit verloren gaat. Mensen zijn dat beu. Ik wil een modebeeld tonen dat er vandaag mag zijn. Maar wel met een zorg voor een authenticiteit, voor de planeet en voor mensen.”