Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Jeugdherinneringen en een carrièreswitch

Peter Labens en Marianne Deckmyn deden waar veel mensen van dromen: ze lieten hun drukke baan achter zich en leven nu een versnelling lager in het zuiden van Frankrijk waar ze gîtes uitbaten. Tijdens een bezoekje aan België nemen Peter en Marianne ons mee naar Lichtervelde, de gemeente waar Peter opgroeide. De ideale plaats voor een babbel met een nostalgische terugblik en tips voor wie een verhuis naar het buitenland overweegt.


Peter heeft zopas een autobiografische verhalenbundel uit waarin hij onder meer terugblikt op zijn jeugd in Lichtervelde. Wie Lichtervelde zegt, zegt automatisch Cinema De Keizer. Peter zag er als kind heel wat films en springt er ook nu nog graag binnen. De legendarische dorpsbioscoop van wijlen Agnes Debaillie en haar vader Gerard herrees dit jaar als  Cultuurhuis De Keizer. Je kan er nog steeds terecht voor films, maar ook voor andere activiteiten en een gezellige bar.

Wat verderop springen we binnen bij Den Gouden Appel, een café dat al ruim 100 jaar op de markt gevestigd is. “Mijn grootvader kwam hier op zondag na de mis altijd manillen tot rond 12u30”, aldus Peter. “Maar dat liep iedere keer uit en ik moest dan van mijn grootmoeder pépé komen halen. Toen ik hier binnenkwam, gaf pépé me steevast een Jacques-chocoladereep met bananenvulling. Ik bleef hier dan 10 minuten zitten tot die op was en vertrok dan met plakkerige mond terug naar huis. Tien minuten later hetzelfde scenario. En dat zo drie, vier keer,… Elke zondag at ik dus drie repen chocolade. Uiteindelijk kwam mémé dan om te helpen, zodat het manillen vlotter verliep.”

In zijn boek “Zorro heeft een paarse toga” blikt Peter ook terug op zijn werk als advocaat. De titel is een verwijzing naar zijn toga omdat zijn oudste zoon als kleuter er een analogie met zijn favoriete kinderheld Zorro in zag. Het paars refereert aan de typische kleur van de lavendelstreek waar Peter en Marianne nu wonen.

De royalties van het literair debuut van Peter worden integraal doorgestort naar Kom Op Tegen Kanker. Een heel persoonlijke beslissing:  Marianne werd dit jaar gediagnosticeerd met kanker. In het ziekenhuis praatten ze lang met de campagneleider van Kom op Tegen Kanker, Frank Deboosere, een ontmoeting die veel impact heeft gehad. “Er is ook nog veel onderzoek nodig naar kanker”, aldus Marianne. “Op deze manier willen we ook onze bijdrage leveren.”

Peter en Marianne hebben nog meer literaire plannen. Zo doet Marianne research voor een kinderboek over een kindje dat kanker heeft, “Meneertje kan het niet alleen”. Daarmee wil ze kinderen met kanker en hun ouders steunen.

Peter en Marianne runden samen gedurende 25 jaar een advocatenkantoor en baatten daarnaast ook een b&b uit in Waardamme. Vanaf 2003 overwogen ze om naar Frankrijk te verhuizen. Maar om professionele en privé redenen moest die droom nog een hele tijd rijpen tot 2019. Ondertussen zetten hun zonen het advocatenkantoor verder en zijn Peter en Marianne gesetteld in een klein dorpje in de Gard. Recentelijk gingen de deuren van hun gîtes ‘Les Libellules du Gard’ open.

 

Marianne: “We kwamen van een heel druk, hectisch leven, naar plots alle rust. Dat voelde raar aan, maar uiteindelijk neem je de draad weer op. Als je rustiger gaat leven, sta je meer stil bij de dingen. Ga je er meer over nadenken. Zo komen dan ook die filosofische gedachten tot uiting in het boek.”

Peter: “De meeste mentale progressie, maak je in periodes van verandering. Je hebt dat soms nodig om te groeien. Ik hou wel van periodes van verandering. Van die blokken van 10, 15 jaar waarbij je een ander facet van jezelf leert kennen.”

“Het allerbelangrijkste als je de stap naar het buitenland zou zetten: zet ‘m nooit op een moment dat je in een downperiode zit, gestresseerd bent,… Je kan op zo’n momenten het idee hebben: “Ik zie het niet meer zitten, ik wil elders opnieuw beginnen.’ Een gouden raad: wacht af tot je weer goed in je vel zit. Als het idee dan nog aanwezig is, zet dan de stap.”

Zorro draagt een paarse toga van Peter Labens kost €25 en is uitgegeven bij Bitbook.