Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Hippe sokken in de strijd tegen muco

De muco socks zien er niet alleen uit als een hip collector’s item, je steunt er ook het wetenschappelijk onderzoek naar muco mee! Naar aanleiding van de Europese Mucoweek kan je de sokken naar jaarlijkse gewoonte kopen. De Brugse Louise is één van de gezichten van de campagne.


We ontmoeten Louise tijdens haar werk in het kapsalon. Ook daar draagt ze de opvallende sokken: Ze staan symbool voor de strijd tegen taaislijmziekte of mucoviscidose, kortweg muco. Louise is nu 21. Toen ze amper drie dagen oud was werd mucoviscidose bij haar vastgesteld. De ziekte kent verschillende varianten.

Louise: “Bij mij is het op de longen en de maag het ergste. Wat de maag betreft: mijn lichaam neemt niet genoeg de calorieën op omdat de pancreas niet optimaal werkt. Ik heb al een sonde en ik krijg ’s nachts sondevoeding. Op de longen zit taaislijm vast. Daarvoor ga ik drie à vier keer naar de kine.”

Eén op 20 Belgen is drager van het mucogen. Elke tien dagen wordt ergens in ons land een kind met muco geboren. De symptomen van de ziekte en de vele uren therapie hebben een enorme impact op het dagelijkse leven. Louise wist het altijd te combineren met school en nu een job. Maar de coronapandemie maakte alles moeilijker.

“Tijdens de eerste lockdown viel alles weg: Kine, sport, werk,….  Alles van beweging wat nodig is en zo belangrijk is voor ons, viel weg. Ik merkte aan mijn longen, mijn gezondheid dat het een nadeel was.”

Door de pandemie zagen vele goede doelen hun inkomsten uit acties drastisch slinken.  Naar aanleiding van de Europese Mucoweek is Louise in een filmpje te zien met één van de ambassadeurs Joris Hessels. Zo wil ze extra sensibiliseren om de campagne te steunen en deze sokken te kopen als steun voor wetenschappelijk onderzoek.

“Het is ongeneselijk”, aldus Louise. “Maar de wetenschap staat al zeer ver ondertussen. Toen ik geboren werd zeiden ze tegen mijn ouders: je dochter zal misschien maar 12 jaar worden. Nu ben ik er 21. We hebben al een hele evolutie gemaakt en er zijn echt nog heel mooie dingen op komst  voor ons.”

Wil je ook het onderzoek naar muco steunen? Klik hier om de sokken aan te schaffen!