Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Dertig jaar surfen op het wereldwijde web

In 1991 werd de allereerste website gelanceerd. Dertig jaar later zijn de computer en internet niet meer weg te denken. Maar daarvoor was een typmachine nog een belangrijk werkinstrument voor heel wat mensen. Ook journalist en nieuwsanker Karl Vandenberghe startte er zijn carrière mee. Samen met hem blikken we terug en bekijken de mogelijkheden, maar ook de uitdagingen van de moderne technologie.


Tijdens ruim een kwarteeuw Tendens passeerden niet alleen mode-, culinaire en interieurtrends de revue, maar ook heel wat technologische snufjes. Denk maar aan de telefoon: Er is een lange weg afgelegd sinds het exemplaar dat toenmalige presentatrice Leen Demaré liet zien in één van de eerste uitzendingen van Tendens in 1995!

Als we nog wat verder teruggaan in de tijd, vooraleer de pc een evidentie werd, komen we bij een ander instrument dat in heel wat huishoudens veel gebruikt werd: de typmachine! En die mocht ook mooi zijn. In 1969 ontwierpen designers Ettore Sottsass en Perry King voor Olivetti deze rode blikvanger. Karl Vandenberghe, nieuwsanker en journalist voor Focus & WTV, heeft er uren op getikt vooraleer de computer z’n intrede deed. Leuk detail: Niemand minder dan David Bowie had ook zo’n exemplaar!

 

Dankzij de invoering van het internet zijn heel wat werkprocessen een stuk makkelijker dan vroeger. Maar Karl merkt ook de uitdagingen en de aandachtspunten. Iets waarop hij ook de studenten journalistiek wijst tijdens zijn lessen aan Howest: “Je stelt wel vast dat jongeren in een andere wereld leven, een zeer snel evoluerende wereld. Ze raadplegen veel meer informatiebronnen die niet altijd diegene waren waarop wij ons beroepten. Het is een grote wildernis en jungle geworden waar op zoek moet gaan en proberen de waarheid te achterhalen. Televisie is een medium dat steeds meer concurrentie krijgt. Er zijn meer nieuwsplatforms. Veel organisaties, politieke partijen e.d. hebben een eigen nieuwskanaal. Jongeren kiezen zelf hun hun nieuwsbronnen en informatie. De onafhankelijke journalistiek staat zeer zeker onder druk. Het is een uitdaging om daar in de toekomst stand in te houden.”