Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Geen dipje deze herfst

’s Morgens is het frisser en de zon laat zich al minder zien. De herfst is in ’t land en dat betekent dat de typische winterdip om de hoek loert. Wil je je dit jaar niet laten vangen? Dan geeft voedingswetenschapper Amandine De Paepe je graag tips.


Weinig zon

“Alles begint nog altijd met gezonde voeding,” zo vertelt Amandine De Paepe, “maar we halen tijdens de herfst en winter niet genoeg vitaminen uit onze voeding. We komen ook minder buiten en dus hebben we bijvoorbeeld een Vitamine D te kort. Of wie stress heeft, heeft vaak vitamine B12 te kort. Op die specifieke noden gaan wij werken.”

Amandine De Paepe is voedingswetenschapper en ontwikkelt vitamine supplementen heel specifiek op elke vrouw afzonderlijk. “Ik ben geen fan van een multi-vitamine, daar zitten ook veel supplementen in die je niet nodig hebt. Wij onderzoeken elke vrouw heel specifiek en creëren dan een supplement dat perfect haar vitaminetekorten aanvult.”

Laat de kwaaltjes niet binnen

Een winterdipje overkomt ons allemaal wel eens, maar we moeten proberen de kwaaltjes vóór te zijn en dus tijdig actie te ondernemen. Gezond eten is daarbij dus cruciaal. En daarnaast natuurlijk ook beweging, liefst buiten op een moment dat er wat zon is. Een tip die Amandine meegeeft, is: luister naar je lichaam. “Als je een drukke periode hebt op het werk, dat kan goed zijn, maar neem ook voldoende rust voor jezelf, luister naar je lichaam. Als je voelt dat de zaken wat moeilijker gaan, grijp in. Ben je moe, ga op tijd slapen. ’t Zijn heel simpele dingen, maar wel heel belangrijk.”

Aanvullen met vitamines

Amandine raadt aan om, als de kwaaltjes voelt komen – slaaptekort, haaruitval, broze nagels – je beter een analyse laat uitvoeren om te zien welke vitaminetekorten je specifiek hebt. Amadine De Paepe: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 90% van de vrouwen een tekort aan vitamines heeft. Vitamine D is de nummer 1, maar het gaat ook over B12, foliumzuur, omega 3. Die zaken moet je gaan aanvullen met een supplement, want dat haalt niet iedereen uit zijn gezond eetpatroon en beweging.”

Creatieve voedingswetenschapper

Amandine noemt zichzelf een creatieve voedingswetenschapper. Ze eet heel gezond en beweegt voldoende, maar een recept volgen, dat kan ze niet. “Ik doe graag mijn eigen ding. Zo heb ik van heel wat zaden, echte superfoods, een praline gemaakt met donkere chocolade. Echt lekker, en ook gezond.” Ideaal om die winterdip tegen te gaan!