Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Eigentijdse vertaling van iconische modetrends

Modetrends van vroeger krijgen ook dit seizoen een eigentijdse vertaling. Bruin, pofmouwen, broeken met wijde pijpen,… je ziet ze allemaal terug in de herfstcollectie van Marie Méro. Het Belgische label bestaat vijftig jaar en viert die mijlpaal met een iconische jurk gebaseerd op een model uit de jaren tachtig. Ook Sandra Bekkari kiest graag voor deze mode van eigen bodem. Ontdek haar favoriete stuk in de reportage!


Een dubbele verjaardag dit weekend in Tendens: ons lifestylemagazine bestaat 25 jaar. Maar het Belgische modemerk Marie Méro tikt het dubbele daarvan aan! Vijftig jaar geleden werd het bedrijf opgestart door Jean Van der Elst en Paula Taghon. 25 jaar later kwamen ook hun twee zonen, Steven en Ruben, erbij en zij zetten het modemerk met glans verder.

Bestellingen op maandag

Jean en Paula hebben mooie herinneringen aan het prille begin van hun carrière. “Op maandag kwamen de bestellingen binnen en die werden dan binnen de week gemaakt. En de maandag erop begon dat opnieuw,” vertel Marie Méro-oprichter Jean Van der Elst. “Nu moet je zes maanden op voorhand bestellen en een jaar op voorhand de collectie creëren.”

Nu veel meer keuze

Ook Paula ziet een enorme evolutie in de mode. “Vroeger waren er veel minder producten. Je had een rok, een blouse, een broek en een jurk. Dat was het. Nu zijn er 300 verschillende producten, of zelfs nog meer.” Ook de modekleuren waren vroeger anders. “’t Was mode van rood en blauw. Dus toen droeg ook iedereen rood en blauw. Er was niets anders. Nu is dat ondenkbaar.”

Wintertrends

Eén van de blikvangers in de nieuwe collectie is een jurk met ruitjesmotief die gebaseerd is op een model uit de jaren tachtig. Styliste Nancy Lefevre werkt al 31 jaar voor Marie Méro en zag heel veel trends passeren, die ook nu weer opduiken. “Bijvoorbeeld die pofmouwen, die verbrede schouders, die fronsjes, dat komt terug. Die dingen zie je ook in foto’s van vroeger. De flair trousers, de wijde broeken, kleedjes met kraagjes… Je ziet echt in de mode dat veel elementen van vroeger terug aanwezig zijn.”

Bruin is het nieuwe zwart

Wat moeten we deze winter zeker in onze kleerkast hebben? Wat dacht je van het lievelingsstuk van Sandra Bekkari? Een halflange jurk in bruin leder. “Bruin is het nieuwe zwart deze winter”, aldus Nancy. We hebben dat bij Marie Méro vertaald in een tof leder, met een wat rode insteek. Dat is niet ’terne’ (dof, red.) aan het gezicht en bekoort veel dames. Er zijn ook heel veel prints deze winter, met bijvoorbeeld bloemetjes. En de jogging is deze winter erg in. Die wordt helemaal opgewaardeerd en casual chique gedragen.”