Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

25 jaar interieurstoffen

25 jaar Tendens, dat betekent ook 25 jaar interieurtrends. Trends die terugkomen, die blijven of waarvan we blij zijn dat ze voorbij zijn. Sowieso heeft ons interieur een enorme evolutie doorgemaakt. Niet alleen hoe onze meubels en inrichting eruit zien, maar vooral ook de materialen zijn veranderd.


Oudste weverij van België

We gaan langs bij de oudste weverij van België om te horen welke evolutie zij zien in 25 jaar interieurstoffen. “Vroeger werd alles met de kaart getekend. Nu is alles met de computer, waardoor er veel meer ontwerpen gemaakt worden en ook veel sneller gewerkt kan worden,” vertelt textielontwerpster Caroline Haverbeke. “De klant heeft zo ongelofelijk veel keuze, maar dat is ook een moeilijkheid. Zo moet je zelf je eigen stijl en trends creëren tussen alle mogelijkheden.”

Evolutie in stoffen

Ook de stoffen zelf zijn enorm geëvolueerd. Vroeger moest een tapijt of gordijn gewoon mooi zijn. Nu krijgen alle stoffen ook een meer technische waarde. Bij Calcutta zetten ze daar op in. “Rolgordijnen hebben nu niet alleen een praktische functie, ze zijn nu ook akoestisch en kunnen de temperatuur regelen. Dat betekent minder opwarmen in de winter en minder koelen in de zomer,” zegt Nathan Leroy.

Wasbaar tapijt

Nog een nieuwigheidje op de markt zijn flinterdunne tapijten die je zelf kan wassen. Geen schrik meer dus om rode wijn te morsen. Je kan het tapijt in je eigen wasmachine wassen. Met dit nieuwe concept willen ze bij Jackie and the Fish het gebruiksgemak van tapijten verhogen. “Onze nieuwe generatie tapijten komen opgevouwen in een doos toe bij de klant. Ze zijn dus heel licht en makkelijk opplooibaar. Zo kan je snel eens wisselen van tapijt of het dus ook zelf wassen.”

Lees ook