Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Zalig slapen tijdens de zomermaanden

Als er één plaats is waar we stress liefst zo ver mogelijk buiten houden is het wel de slaapkamer. Ook al verwelkomen we zonnige zomerdagen met open armen toch kan de warmte een spelbreker zijn voor een goede nachtrust. Ontdek hier hoe je toch zalig kan slapen!


Uit onderzoek van slaapspecialist Swiss Sense blijkt dat de nachtrust van bijna de helft van de Vlamingen (48%) eronder lijdt als de slaapkamer opwarmt: zo vallen we moeilijker in slaap, worden we vaker wakker ’s nachts en zijn we de volgende morgen minder uitgerust. Muggen zijn voor 43 procent ook één van de grootste slaapfrustraties tijdens de zomer.

Naast de warmte en muggen, verstoort ook het lawaai, dat van buiten naar binnen komt als het raam openstaat, bij 36 procent van de Belgen de slaap.

’s Nachts raam open, overdag potdicht

De meest populaire en voor de hand liggende oplossing op warme dagen is slapen met het raam open. Dat dat wat meer lawaai met zich meebrengt, blijkt voor 72 procent toch geen issue te zijn. 2 op 3 Belgen houdt overdag dan weer alle ramen en gordijnen potdicht om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden.

65 procent van de Belgen kiest voor minder kledij tijdens de warmere nachten of wisselt met andere woorden de pyjama in voor een T-shirt of uitsluitend ondergoed. Iets meer dan de helft (54%) slaapt op of zonder deken.

Tips

Ongeveer de helft van de Vlamingen gaat bewust later slapen als het op de slaapkamer warmer is en buiten weer afkoelt. Dat is een betere keuze dan bijvoorbeeld een koude douche te nemen voor het slapen. Dr. Els van der Helm, slaapexpert en co-founder van de slaapapp Shleep, legt dit uit: “Een van de meest bekende biologische kenmerken van een bioritme is onze lichaamstemperatuur. Deze schommelt gedurende de dag, met pieken tussen 4 en 6 uur ‘s middags en dalingen gedurende de avond. De geleidelijke daling van onze lichaamstemperatuur wekt slaperigheid op. Als je in de zomer dus goed wilt slapen, is het van belang om je lichaamstemperatuur ‘s avonds te verlagen, bijvoorbeeld door het nemen van een warme douche. Het verhoogt tijdelijk je temperatuur, waarna je lichaam sneller afkoelt.”

Nog twee extra tips van Dr. Els van der Helm: “Sport niet te intensief vlak voor het slapengaan en probeer via je armen en benen warmte te verliezen door ze niet te bedekken met een deken.”

Ongenode gasten weren

Ook al ben je een warmbloed die zijn of haar slaap niet laat voor een stijgende thermometer, dan ben je misschien toch het geliefde doelwit van muggen. Het is niet zo verwonderlijk dat deze ongenode gasten graag mee de slaapkamer induiken tijdens de zomer: ze houden van warmte, duisternis én water. Dat laatste brengt ons meteen bij de eerste tip om muggen zo ver mogelijk uit de buurt te houden:

Tip 1: Voorkom stilstaand water

Muggen leggen graag hun eitjes in stilstaand water. Voorkom open water in de dakgoot, regenton en zelfs waterresten in bloempotten. Zo pak je de kern van het probleem aan.

Tip 2: Schemerig?

Muggen worden actief wanneer het schemerig wordt. In de avond de ramen en deuren sluiten is daarom een goede optie om muggen buiten te houden.

Tip 3: Plaats horren in de slaapkamer

Liever een raam open laten voor extra ventilatie? Kies dan voor een hor. Zo krijgen niet alleen muggen, maar ook vliegen en motten minder kans om binnen te glippen.

Tip 4: Neem een klamboe

Een klamboe of muskiettennet is een praktische oplossing om de muggen die toch zijn binnengedrongen uit je buurt te houden. Zorg er wel voor dat je niet tegen de klamboe aan gaat liggen, want dan word je alsnog vol muggenbulten wakker.

Tip 5: Muggen verjagen met een ventilator of airco

Wist je dat muggen helemaal geen sterke vliegers zijn? Door de luchtverplaatsing van een airco of ventilator maak je het extra moeilijk om jou te bereiken.

Tip 6: Draag lange nachtkleding

Door het dragen van lange kleding tijdens het slapen maak je het muggen extra moeilijk om jou te prikken. Kies voor een lange pyjama van bijvoorbeeld linnen om het hoofd koel te houden.

Tip 7: Ga voor lavendel

Muggen houden niet van de geur van lavendel. Wikkel wat lavendeltakjes in een stukje stof en leg deze zakjes verspreid door je slaapkamer. Daarnaast schijnen huidproducten met lavendel jouw natuurlijke lichaamsgeur te verbergen. En laat jouw lichaamsgeur nu net hetgeen zijn waar muggen op af komen! Extra fijn: lavendel heeft een kalmerende werking.

Tip 8: Grof geschut: Muggen bestrijden met een vliegenmepper

Moet je ’s nachts dan toch het bed uit? Dan kun je maar beter uitgerust zijn met een vliegenmepper. Zodra je het licht aan doet, trekt de mug zich terug, bijvoorbeeld op je plafond of muur. Jouw kans om toe te slaan. Liever geen vlekken maken? Denk dan eens aan een elektrische vliegenmepper.

Bron: Tips via Swiss Sense