Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Feit of fabel? Dankzij een avocadopit blijft guacamole groen

Verkies je guacamole huisgemaakt? Dan ken je het probleem met avocado: de kleur transformeert in een mum van tijd van een fris groen naar een triest bruin. Je leest wel eens dat je de pit van de avocado in de guacamole moet leggen om het oxidatieproces tegen te gaan. Maar klopt dit? Ja en nee….


Het makkelijkste is als je guacamole vers maakt en meteen op tafel zet. Maar wat als je een feestje wilt voorbereiden of nog een restje van het groene ‘goud’ over hebt?

Wat is de oorzaak van het verkleuren? 

Net zoals een appel of banaan wordt avocado bruin als de vrucht wordt blootgesteld aan de zuurstof in de lucht.

Mag je bruine guacamole nog eten? 

In principe wel, op voorwaarde dat de kleur het gevolg is van het oxidatieproces en niet van rotting. Bewaar de dip niet langer dan drie dagen en sowieso in de koelkast. Net zoals bij avocado heeft de verkleuring wel invloed op de smaak die iets bitterder zal zijn. Ook de structuur wordt wat papperiger.

Helpt de avocadopit tegen verkleuring?

Ja, maar niet helemaal. Als je een halve avocado wilt bewaren is het goed om de helft mét de pit te bewaren. Dan zal in ieder geval het gedeelte onder de pit niet bruin worden, maar de rest wel. Ook bij guacamole zal de pit louter beschermen voor alles wat onder de dip ligt.

Wat werkt verder nog tegen verkleuren?

Guacamole heeft automatisch een zekere buffer tegen verkleuren. In de recepten zit meestal citroen- of limoensap en dat is niet alleen voordelig voor de smaak. Deze citrusvruchten hebben een relatief hoge zuurgraad. Samen met hun natuurlijke antioxidanten en een hoog vitamine C-gehalte helpen ze het oxidatieproces te vertragen. Het helpt dus ook als je een halve avocado inwrijft met citroensap- of limoensap.

Het citroen- of limoensap is echter niet voldoende. Een trucje dat min of meer werkt is plasticfolie over de guacamole te leggen en deze helemaal naar beneden drukken. Op die manier blijft er geen lucht boven het oppervlak hangen. Verwacht hier geen wonderen van. Er zal toch wat verkleuring ontstaan die je kunt afschrapen of vermengen in de rest van de guacamole.

Een nog betere en plasticvrije methode is water! Klinkt vreemd, maar het water werkt als een soort beschermingsfilm. Lepel de guacamole in een potje en zorg dat het oppervlak effen is. Daarover giet je een dun laagje water. Dek het potje af met een deksel of plasticfolie en bewaar in de koelkast. Als je de guacamole wilt eten, giet je het water voorzichtig af en roer je even.

Waarvoor kun je de avocadopit wel gebruiken?

De pit oogt wel leuk als decoratief element in de guacamole. Of: Als je groene vingers hebt, kun je er misschien je eigen avocadoboompje mee kweken!