Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

De beste sauzen voor steak

Hou je van gebakken steak, maar geen inspiratie welke saus je erbij zou kunnen serveren? Ga met ons mee op culinaire wereldreis en pik onderweg tal van ideetjes op!


Foto: Ruslan Khmelevsky via Pexels

Van alle vleesgerechten is gebakken steak wereldwijd één van de populairste en meest veelzijdige. Het kan heel rijkelijk geserveerd worden met een roomsaus of lichter met veel kruiden en olijfolie.

Argentijns: De Argentijnen zijn meesters in het bakken van steaks. Ze serveren een gegrild gerecht graag met chimichurri. Deze pittige saus wordt gemaakt op basis van olie, azijn, look, een pepertje en diverse kruiden zoals tijm en oregano. De ingrediënten worden met een vijzel gemalen.

Italiaans: Wanneer Italianen vleesgerechten op het menu zetten, gaan ze liefst voor elegantie. Hier geen dikke steaks. Tagliata is typisch Italiaans. Het vlees wordt kort gebakken en in dunne lapjes gesneden. De afwerking lijkt op die van carpaccio: met olijfolie, citroensap, schilfers Parmezaan en rucola.

Thais: Serveer het vlees in plakjes gesneden en koud. De dressing maak je met limoensap,  1 eetlepel vissaus, 2 eetlepels sojasaus, 2 theelepels suiker en 1 gesnipperde rode ui. Vermeng de steak met de dressing en laat nog eventjes marineren.

Frans: Een meer rijkelijk gerecht, want voor deze champignonsaus gaan we aan de slag met room. Start met het aanbaksel van het vlees. Terwijl je de steak warm houdt, bak je de champignons aan in het aanbaksel. Voeg wat ajuin toe en laat nog even aanstoven. Vervolgens deglaceer je met bouillon en daarna room. Laat inkoken. Tip: Let erop dat je room gebruikt die tegen hogere temperaturen kan, zoals volle of culinaire room. Light room zal schiften op hoge temperaturen.

US-style: Zoet en pittig tegelijkertijd, daar houden de Amerikanen van. Gegrilde steaks worden vaak begeleid met een saus op basis van chilipoeder en een zoet ingrediënt zoals honing of ketchup. Verwarm wat vetstof in een sauspan. Voeg een versnipperde ajuin toe en laat fruiten. Dan mag er ook geperste look bij. Daarna volgen ketchup, chilipoeder, cayennepeper en water. Dit alles laat je enkele minuten inkoken. Tip: Een snuifje gerookt paprikapoeder geeft een extra smokey toets.

Foto: Nerfee Mirandilla via Pexels

Marinade: Ben je meer voorstander van steak zonder saus? Dan kan je toch wat diepte geven aan de smaak van het vlees met een marinade. Die moet altijd uit drie componenten bestaan: zuur (azijn of citroensap): dit bevordert de malsheid van het vlees en zorgt voor een frisse toets. Ook een vetcomponent (olie dus) geeft smaak en vermijdt dat het vlees te veel vocht verliest. Het zorgt bovendien voor een bruin korstje zonder dat het vlees aanbakt. Tot slot volgen je favoriete kruiden. Heel lekker is ook om worcestersaus te gebruiken in de marinade.

Bekijk ook: