Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Handtassen en vriendschap

Een functioneel item maar ook een stijlvolle finishing touch voor je look: een handtas is het vaak allebei. Vriendinnen Karen en Louise zetten alle criteria voor een handtas op een rijtje met als resultaat hun eigen collectie: La&Bel.


Karen Ooms en Louise Noelmans zijn ondertussen al zo’n 35 jaar vriendinnen. Ruim 2 jaar geleden kwamen ze op het idee om samen een handtassencollectie te ontwerpen. Onlangs kwam het resultaat op de markt. La&Bel is een tijdloze collectie met een multifunctionele clutch, laptophoes, telefoontasje en een zonnebrilhoesje. Voor de toekomst ligt er onder meer ook een grotere tas op de ontwerptafel.

Louise: “Voorlopig zijn het nog vrij neutrale kleuren. Dat zal de komende seizoenen zeker nog uitbreiden. Voor de zomer kan er ook wel eens een knalkleur tussen zitten.”

 

 

Een tassencollectie ontwerpen is nieuw voor de vriendinnen die allebei in het bedrijfsleven werken. De zoektocht naar materialen en een goed atelier was dan ook een boeiend avontuur.

Restproduct

Louise: “Karen en ik houden allebei van hele mooie tassen. Initieel was ons plan om tassen in te kopen, maar daar zijn we snel van afgestapt omdat we allebei perfectionistisch zijn. Dus zijn we gaan uitzoeken waar we in Europa goede kwaliteit kunnen laten produceren en wat geschikte materialen zijn. Zo kwamen we terecht in een atelier in Ubrique, in Andalusië”

Alle ledersoorten van La&Bel zijn een restproduct van de voedselketen. De vissenhuiden worden ecologisch verwerkt.

Karen: “Ik vind het ethisch niet verantwoord om exotische ledersoorten te gebruiken zoals python of alligator. Die dieren worden namelijk gekweekt voor de huid. Op een beurs kwamen we zalmleder tegen wat een restproduct is van de voedselketen en normaal weggegooid wordt. De huiden zijn ook ecologisch behandeld. Zo wordt er geen chroom gebruikt voor de kleuring. We kwamen ook uit bij Pirarucu (een zoetwatervis uit Brazillië), die ook voor de voedingsindustrie gebruikt wordt. Ook dat was de perfecte match voor ons. In de toekomst willen we daar nog verder in gaan en het onderleder gebruiken. Bij de verwerking wordt er vaak een gedeelte van het leder verwijderd opdat het overal even dik zou zijn en geschikt om te stikken. Maar sommige ledersoorten zijn zo goed dat het onderleder dienst kan doen als voering. Dat zou ideaal zijn als alternatief voor het suède dat we nu gebruiken.”

Duurzame gedachte

De duurzame gedachte reikt verder dan de materialen. Bij de bedrijfsfilosofie van La & Bel hoort ook het steunen van sociale initiatieven zoals De Wissel in Leuven, een begeleidingsnetwerk voor kwetsbare jongeren en jonge gezinnen.

Karen: “In Ubrique steunen we ook een vrouwenbeweging en goede werkomstandigheden is een prioriteit voor ons. Ecologisch is één ding, verantwoord ondernemen is een tweede zaak. In de workshops in Ubrique werken mensen met passie en ze worden goed betaald.  Doordat we iets kunnen teruggeven aan de gemeenschap is de hele cirkel rond. Het gaat niet enkel om het ecologische. We zijn heel geprivilegieerd dat we het mogen doen, dat we dit kunnen doen. We willen vooral ook die kracht doorgeven aan anderen.”

 

 

Louise werkt als juriste. Karen heeft een financiële specialisatie. Ook die kennis en ervaring kwam voor La&Bel goed van pas.

Louise: “Ik zeg altijd dat Karen mijn CFO is: zij is heel sterk in het financiële. Er is natuurlijk een juridisch luik, en dat is dan mijn specialiteit. Op alle vlakken zijn wij heel aanvullend en dat werkt allemaal heel erg vlot.”

Vriendschapsband

Dat La&Bel ontstond uit een hechte vriendschap is ook te zien aan de knoop van twee lussen die verwerkt is in elk model. Deze symboliseert de eeuwige band en kracht tussen vrienden, moeder en dochter, partners, levensgezellen, geliefden,… Karen en Louise zijn ervan overtuigd dat hun sterke band een voordeel is bij het aanpakken van zakelijke uitdagingen.

 

Louise: “Soms verschillen we van smaak en dat durven we dan ook zeggen tegen elkaar. Op een bepaald moment hadden we bijvoorbeeld een meningsverschil over de riem, over de juiste lengte om de tas op verschillende manieren kunnen dragen. Eerst lagen we een beetje in de clinch, maar toen hadden we het ineens gevonden. En toen stonden we met tranen in ons ogen van: yes, we hebben het toch gedaan. Dat kan alleen maar omdat we elkaar zo goed kennen. Dat helpt ons enorm om dit te realiseren. En we vertrouwen elkaar ook blindelings.”

Karen: “Wij kunnen soms elkaars gedachten lezen. Louise gaat snel zeggen: ik denk dat je dat wel mooi gaat vinden. Of omgekeerd. Er is  ook nooit discussie over het financiële. We weten dat we risico’s nemen, we steunen elkaar daar ook in. Ik ben heel blij dat we het met twee kunnen doen en dat we zo een klankbord hebben. Het is ook ontspanning. We genieten hier ook enorm van.”

Bekijk ook: