Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Minder plastic in de keuken

De actie ‘Mei Plasticvrij’ is een goede gelegenheid om ons plasticgebruik onder de loep te nemen. Plastic uit ons leven bannen is moeilijk tot quasi onmogelijk, maar iedere stap telt! Het scheelt al heel wat als we zo veel mogelijk plastic afval trachten te vermijden. Deze materialen zijn alvast een goed alternatief.


Roestvrij staal

Foto: Klean Kanteen

Foto: Klean Kanteen

Een lunchbox of drinkfles moet tegen een stootje kunnen en met RVS ben je daar zeker van. Roestvrijstaal is ultrasterk en gaat jarenlang mee. Het materiaal houdt ook geen geurtjes vast. Wie een lekvrije box wil, kan kiezen voor een deksel met silicone.

Bijenwasdoek

Restje eten over? Vroeger zou je er wat folie rond gewikkeld hebben, maar tegenwoordig zijn er betere alternatieven. Zoals katoenen doeken geïmpregneerd met bijenwas. Je kan de bijenwasdoek heel gemakkelijk om het voedingsmiddel of de verpakking heen vormen. Door de warmte van je handen sluit de doek goed aan.

Ook het onderhoud is gemakkelijk: gewoon even afspoelen onder koud water (opgelet: niet onder warm water, noch in de vaatwasmachine of wasmachine. Door de warmte zal de bijenwas smelten).

Deze doeken gaan ongeveer een jaar mee. Ondertussen zijn er ook vegan alternatieven voor de bijenwasdoek op de markt.

Deksels in silicone

Naast doeken met bijenwas zijn er tegenwoordig ook diverse soorten deksels vervaardigd in silicone. Je vindt ze in alle kleuren en maten. Ze zijn makkelijk in onderhoud (vaatwasbestendig) en sommige kunnen ook in de microgolfoven (check hiervoor zeker de gebruiksaanwijzing).

Tasjes in silicone

 

Tasjes in silicone zijn de ideale vervanger voor plastic zakjes. Handig om boterhammen in mee te nemen of levensmiddelen te bewaren in de koelkast. Het grote voordeel van silicone is dat het zeer goed bestand is tegen hoge én lage temperaturen. Je kan dus voedingsmiddelen invriezen of restjes opwarmen in de microgolfoven of oven. Ook groenten bereiden sous-vide of stomen is mogelijk. De tasjes zijn lekvrij en geschikt voor vloeistoffen zoals soep of bouillon.

Tip: Soms worden ook andere stoffen aan de silicone toegevoegd om de prijs te drukken. Kies dus voor tasjes die 100 procent uit silicone vervaardigd zijn en vrij van plastic. Dit wordt duidelijk vermeld op de verpakking. Deze producten zijn wat duurder, maar ook duurzamer.

Wat is Mei Plasticvrij? 

‘Mei Plasticvrij’ is een bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic consumptie op het milieu. Dit burgerinitiatief  is het geesteskind van een handvol geëngageerde vrouwen, die zelf niet perfect plasticvrij leven, maar meer afvalarme alternatieven willen zien. Klik hier voor meer informatie over het belang van de actie en hier heel wat tips om zelf concreet aan te slag te gaan.