Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Kalfsschenkel op de wijze van Jelle, The Messy Chef

Jelle aka The Messy Chef is bekend van z’n heerlijke comfortfood-gerechten. Voor de Europese campagne van kalfsvlees bedacht hij een recept in z’n typische stijl: no-nonsense, maar wel boordevol smaak. Én met een originele combinatie!


Ook dit jaar creëren Belgische foodies originele recepten voor de Europese campagne van kalfsvlees. Jelle van The Messy Chef ging aan de slag met kalfsschenkel. Hij bedacht een heel verrassende combinatie: kalfsvlees met bloedappelsien…!

“Klinkt heerlijk toch, vertelt Jelle enthousiast. “Omdat kalfsvlees een vrij mager stuk vlees is, voeg ik graag veel extra smaak toe. Zeker bij een kalfsschenkel, die toch een langere gaartijd heeft, is dat belangrijk. Terwijl hij in de pot ligt, neemt de kalfsschenkel veel smaak op. Bloedsinaasappel heeft een lekker zuurtje en geeft ook een zekere zoetheid aan het gerecht. Voeg nog wat smaakmakers zoals steranijs en kruidnagel toe en je hebt een super aromatisch bordje boordevol smaak.”

Kalfsschenkel met bloedsinaasappel en kikkererwten

Ingrediënten

 • 2 kalfsschenkels
 • 1 klont boter
 • Peper en zout
 • 1 teen look
 • 1 ui
 • 2 steranijs
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 stuk gember (2cm)
 • 2 kruidnagels
 • 2 laurier
 • 1 citroen
 • 2 eetlepels suiker
 • 3 bloedsinaasappelen
 • 500 ml kippenbouillon
 • 1 blik kikkererwten
 • Verse koriander of peterselie

Bereiding

 • Kruid de schenkel met peper en zout. Bak mooi bruin in de boter.
 • Voeg een fijngesneden teen look, gember en fijngesneden ui toe.
 • Kruid met kaneel, paprikapoeder, kruidnagels, laurier en steranijs. Voeg de bruine suiker en de bloem toe.
 • Roer goed.
 • Blus vervolgens met het sap van de sinaasappelen en de citroen. Laat even inkoken en karamelliseren.
 • Voeg ook de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel toe.
 • Blus met de bouillon en zorg dat de schenkels mooi onder staan.
 • Laat op een zacht vuurtje pruttelen voor ongeveer 90 à 120 minuten, tot het vlees mooi zacht is. Haal het vlees voorzichtig uit de pot en laat de saus nog 10 minuten pruttelen. Proef of de saus mooi in balans is (zoet/zuur).
 • Spoel de kikkererwten onder koud water en voeg ze toe aan de saus. Serveer met couscous en verse koriander.

Bekijk ook: