Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Word koffie-expert met Laurent Destrooper

Koffie-expert Laurent Destrooper neemt je mee in de wereld van koffie. Welke verschillende koffies zijn er, wat met een gevoelige maag en hoe maak je een lekkere koffie met melk, zonder de aroma’s te verliezen? Laurent legt het uit.


Verschillende soorten koffie

Bij Koffie ’t Molentje, de zaak die Laurent enkele jaren geleden overnam, heb je vijf verschillende koffiesoorten. We horen je al denken; ja, maar, wat is dan juist het verschil tussen die koffies?

Alle koffies van Laurent worden zacht gebrand. Vier van de vijf zijn mét cafeïne, eentje zonder. Daar heb je al het eerste verschil. De decafinee is perfect voor zij die graag een bakje troost drinken, maar niet goed tegen cafeïne kunnen.

Verder verschil ligt vooral in de mengeling van de koffiebonen. Bij de ene soort zijn drie verschillende bonen gemengd, bij de ander dan weer twee.

Het verschil tussen de koffies merk je vooral aan de aroma’s en de sterkte van de koffie.

Coffeelover, maar je maag wat minder?

We kennen allemaal wel iemand die graag eens een kopje koffie drinkt, maar die de uren erna dan last krijgt van zijn of haar maag. Dat is een probleem dat veel koffiedrinkers wel eens tegen komen. Als je vaak last hebt hiervan, kan je best voor een heel zacht gebrande koffie gaan.

Koffie met melk

Koffie met melk, een cappucino, een latté… deze drankjes zijn steeds populairder, maar hoe maak je nu een goeie cappucino, zonder de natuurlijke aroma’s van de koffie te verliezen? Dé tip van Laurent: zorg voor een koffie die een bepaalde volheid heeft, zodat wanneer je er melk bij doet, de smaak niet flets wordt.

Bewaar de koffie goed bij je thuis

Zuurstof en koffie is geen goede combinatie. Zorg dat je je (gemalen) koffie thuis bewaart in een luchtdichte verpakking. Je kan de koffie gewoon in de verpakking houden als die hersluitbaar is. Als dat niet zo is, dan zorg je ervoor dat je de zak zo luchtledig mogelijk toe doet, door bijvoorbeeld een wasknijper of rekker te gebruiken.

Volgende week schakelen we een versnelling trager. Laurent toont hoe je een lekkere slow coffee maakt, om nog meer van de pure koffiesmaak te genieten.