Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Nele Content over goeie leesten en kleurrijke vooruitzichten

Heel wat mensen beseffen het niet, maar schoenen zijn nog altijd handenarbeid. Schoenenontwerpster Nele Content vindt het fascinerend om te zien hoe liefdevol Italiaanse ambachtslui haar designs realiseren.


In oktober 2015 interviewden we Nele Content voor het eerst. Haar eigen collectie Atelier Content was toen nog maar net gestart. Bijna zes jaar later heeft de schoenenontwerpster haar plaats veroverd in de modewereld en is haar passie voor modieuze, comfortabele schoenen met een goede leest nog altijd even groot. Ondanks de uitdagende tijden heeft Nele heel wat mooie perspectieven. Zo opende ze onlangs haar eerste eigen shop in Gent en ze merkt dat de liefde voor lokale merken duidelijk gegroeid is.

“Ik heb het gevoel dat de mensen inderdaad graag lokale Belgische merken kopen. Ik vind dat fantastisch. Dat is iets wat we al lang willen aanmoedigen en de mensen doen beseffen dat het belangrijk is om lokaal te kopen. Nu komt het meer in de aandacht en ik merk dat wel.”

Ontwerpen

Nele creëert halfjaarlijks twee collecties: een zomer- en een wintercollectie. Inspiratie krijgt en verzamelt ze elke dag, maar het ontwerpen zelf gebeurt in een korte periode.  En dat begint nog altijd met potlood en papier.

“Het schetsen gebeurt meestal in twee dagen. Dat is wel een moment van opperste concentratie en daar geniet ik van. De collectie die nu in de winkels ligt, ontwierp ik vroeger dan gewoonlijk omdat ik zwanger was van mijn tweede kindje. Tegen de tijd dat corona uitbrak was de collectie klaar. En dat kwam goed uit. Ik zou waarschijnlijk niet de creatieve ruimte en de durf hebben gehad om te ontwerpen. Je moet jezelf toch een zekere vorm van zelfzekerheid geven op het moment van het tekenen.”

 

 

Nele ziet de periode na corona positief tegemoet. “Ik denk dat we als ontwerper vooral kleur en vrolijkheid willen brengen. ik voel dat zelf ook in de nieuwe collectie. Dat de mensen zich weer gaan opkleden, kleuren gaan dragen, leuke dingen doen en er tof willen uitzien.”

De leest

Het belangrijkste onderdeel van een schoen is de leest. “De leest is de vorm waarop de schoen gemaakt wordt en die bepaalt het comfort. Wij werken met leesten die we soms wel wat aanpassen, maar vaak zijn ze toch al jaren hetzelfde. Net omdat we weten dat ze goed werken.”

Onze schoenen worden gemaakt in Italië omdat dat gewoon de beste plaats is daarvoor. Italianen dragen het vak in hun genen. Dat gaat van generatie op generatie. Ze zijn enorm gepassioneerd en maken geen compromis in kwaliteit of afwerking.

Wat veel mensen niet weten is dat schoenen maken nog altijd vooral handenarbeid is. “De bandjes worden met een hamertje en nagels op de op de leest getimmerd. En dan worden de schoenen ook met de hand geplakt, geschilderd en afgewerkt. Dat die schoenen met zo veel liefde gemaakt worden, is fantastisch om te zien.”