Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Slow coffee: de ultieme gids

In het weekend kan je al eens wat meer tijd nemen voor een uitgebreid ontbijt, en daar hoort ook een koffie bij. Koffie-expert Laurent Destrooper toont je hoe je een slow coffee maakt met een Syphon.


Take it slow

Slow coffee is een heel bijzondere manier van koffie zetten, waarbij de koffie traag doorloopt. Het is eigenlijk koffie zetten zonder dat je een espressomachine gebruikt. Het doel van slow coffee is eigenlijk om koffie te maken door te experimenteren met zetwijzes, temperaturen, recepten… Je kan zo met dezelfde koffiebonen compleet andere smaken creeëren.

Slow coffee is natuurlijk geen koffie die je zomaar elke dag zou zetten, want het is behoorlijk tijdrovend. Het is eerder een leuke hobby en je leert zo veel bij over koffie. Voor je het weet ben je zelf een koffie-expert!

Soorten slow coffee

Er zijn heel wat manieren waarop je slow coffee kunt maken, maar deze zes zijn de manieren die Laurent het liefst zelf doet:

  • De French Press
  • De Bialetti Moka Express
  • De Chemex Koffiemaker
  • Hario V60 Dripper
  • De Aeropress
  • Syphon koffie

Met de laatste gaat Laurent in deze aflevering aan de slag. De Syphon koffie is ideaal voor als je met je tafelgasten een leuke activiteit wil, terwijl je wacht op het dessert bijvoorbeeld.

Meer informatie over slow coffee en de verschillende methodes kan je op deze website vinden.

Koffie bewaren doe je zo

Vochtigheid is een absolute boosdoener voor je koffie. Zorg ervoor dat je de (voorgemalen) koffie op een droge plek kunt bewaren. Een koele, droge berging met weinig licht is perfect om jouw favoriete koffie(bonen) te bewaren.

Volgende week leer je koffie proeven als een echte expert. Laurent neemt je mee in de wereld van koffie cupping.

Bekijk ook