Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Home stories: Visionaire interieurs in Designmuseum gent

Ons huis zegt vaak meer over onszelf dan we beseffen. De laatste 100 jaar is de interesse in wonen en interieurontwerp enorm toegenomen. In het Design Museum in Gent loopt daarover tot augustus de tentoonstelling “Home Stories”.


Volgens het Design Museum is er dringend nood aan een nieuw debat over binnenhuisinrichting, de bijhorende geschiedenis en toekomstperspectieven. MetHome Stories. 100 Years, 20 Visionary Interiors” wil het museum dat debat openen. Het verhaal van de tentoonstelling neemt bezoekers mee terug in de tijd. Het toont belangrijke maatschappelijke, stedelijke en technische evoluties die het ontwerp en het gebruik van de westerse interieurs in de voorbije eeuw hebben bepaald.

De tentoonstelling toont twintig interieurs die ruimere designtrends of historische ontwikkelingen illustreren. De interieurs zijn bewust niet nagebouwd. Te veel elementen van een interieur, zoals de plafondhoogte, de inval van het daglicht en de overgang tussen binnen en buiten, kunnen onmogelijk worden gerepliceerd. In plaats daarvan presenteert “Home Stories” de casestudy’s aan de hand van afbeeldingen, films, meubilair, schetsen, maquettes en mood boards.

Foto’s Bart Van Leuven

De tentoonstelling bevat vier grote delen die de voorbije honderd jaar weergeven. Hedendaagse interieurs tonen dat onze manier van wonen helemaal aan het veranderen is door het tekort aan betaalbare woonruimte. Tussen 1980 en 1960 was dat probleem er nog niet en dat zie je ook aan de interieurs. De Westerse samenleving wordt welvarender en architecten beginnen na te denken over mobiele woonstructuren en experimenteren tegelijk met plastic om een prefabhuis te kunnen realiseren. Ook de loft aan woon- en werkruimte kent er zijn oorsprong.

In de jaren 1950-1960 ontstaat dan weer veel interactie tussen binnen en buiten.

Maar voor de oorsprong van het hedendaagse interieur moeten we terug naar de jaren ‘20 tot ‘40 van de vorige eeuw. Toen ontstonden verschillende cruciale woon- en inrichtingsconcepten die onze woningen nog altijd domineren.

Home Stories loopt tot en met 22 augustus in het Designmuseum Gent. Ontdek hier meer info.