Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Een woning voor mensen met een mentale beperking

We zien allemaal de eensgezinswoning als archetype van de klassieke woning maar voor sommigen betekent wonen iets helemaal anders. Zo ook voor de bewoners van Monnikenheide, een zorginstelling voor mensen met een mentale beperking.


Monnikenheide werd in 1970 opgericht door politica Wivina Demeester toen bleek dat er toen voor een familielid met een beperking geen goeie plaats gevonden kon worden in de toenmalige zorginstellingen.

De bouw en verbouwingen verliepen in verschillende fases waardoor telkens een sterk architectenbureau hun visie kon projecteren op de specifieke behoeftes van de bewoners.
In de laatste fase waren UR architecten aan de beurt. Architect Regis Verplancke verbouwde een groot deel van het complex die ervoor zorgden dat openheid en het gemeenschapsgevoel centraal kwamen staan.