Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

De Kwispelcoach: Hondenetiquette

Hoe zorgen we ervoor dat onze hond ook onze beste vriend is? En dat wij ook de beste vriend van onze hond zijn? De gouden tip is om duidelijk te communiceren met je hond en hem ook structuur te bieden. Zo weet je hond duidelijk wat er staat te gebeuren, en zal je harmonieus kunnen samenleven.


Sociale dieren

Honden zijn de meest sociale dieren die er zijn en ze willen hun baasjes een goed gevoel geven. Daarom is het belangrijk dat hondeneigenaars altijd duidelijk communiceren met hun hond. Respect ligt aan de basis van een goede relatie tussen de hond en het baasje.

Duidelijke communicatie en huisregels

Communiceer met je hond op een duidelijke manier en zorg voor huisregels die door iedereen in het gezin worden nageleefd. Mag je hond bijvoorbeeld in de zetel komen liggen, prima, maar dan mag dat altijd. Mag je hond niet komen bedelen aan tafel, dan mag niemand van het gezin die toch een tafelrestje geven.

Vaste, veilige plek in huis

Het is belangrijk dat een hond een veilige, vaste plek heeft in huis, waar hij tot rust kan komen. Dat kan bijvoorbeeld een bench zijn of een zachte mand of een dekentje. Dat ligt best waar de hond niet al te vaak gestoord wordt. Als er bijvoorbeeld bezoek is in huis en je hond wordt daar onrustig van, dan kan hij naar zijn veilige plek waar geen mensen zijn, om tot rust te komen.

Routine en voorspelbaarheid

Honden houden van routine en voorspelbaarheid. Geef je huisdier een vaste structuur: met een vast ritueel gaan slapen bijvoorbeeld, de voederbak altijd op dezelfde plaats en de eetmomenten op hetzelfde moment. Dat zorgt ervoor dat je hond weet wat er gaat gebeuren. Trek je je werkoutfit aan, dan weet je hond dat hij niet mee mag. Doe je je wandelschoenen aan, dan zal je hond kwispelen omdat hij weet dat hij mee naar buiten mag.

Beste baasje

Kwispelcoach Christel Sonck: “Als je regels en structuur biedt en duidelijk communiceert met je hond dan help je je hond om hond te zijn in onze mensenwereld. Wij begeleiden onze hond hierin, net zoals we kinderen opvoeden. Als jouw hond vindt dat jij het beste baasje van de hele wereld bent, dan zal hij alles voor jou doen. Dan kunnen jullie harmonieus samenleven.”

Meer tips over hondenetiquette, vind je op Gezinshonden.

Met dank aan Eurodogshow.

Win een jaarabonnement voor WOEF-magazine

Dankzij WOEF kunnen we bij elke nieuwe aflevering van De Kwispelcoach in 2021 een jaarabonnement voor het WOEF-magazine weggeven. Neem hier deel aan de wedstrijd!

Gezonde voeding voor een mooie vacht

De verzorging van je hond is enorm belangrijk. Je probeert zelf gezond en evenwichtig te eten, dus waarom ook niet die gezonde en evenwichtige voeding aan je hond geven? Bij YDOLO weten ze er alles van.

Bekijk ook