Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Wel in je vel: Angelo Dorny

Als er iemand uit een bloemkool is geboren, dan is het Angelo Dorny wel. De moestuinier met de groenste vingers van Vlaanderen helpt je om uit je kleine tuin, het grootste geluk te halen. Hij is groenspecialist bij Radio 2, geeft tuintips in De Zondag én vlogt over z’n tuin op YouTube. Tot het allemaal even te veel werd. Nù is hij terug, en pakt de dingen anders aan.


Depressie en burn-out

Angelo belandde twee jaar geleden in een zware depressie en burn-out. Twee jaar lang was elke opdracht te veel. Nu gaat het beter, en wil hij het taboe rond mentale gezondheid doorbreken. “Probeer gewoon te praten. Is dat met vrienden of familie of een professioneel iemand, doe het gewoon. Ik ga ook nog wekelijks naar de psycholoog en af en toe naar de psychiater. En daar is helemaal niks mis mee. Je moet gewoon praten en je ei kwijt kunnen”.

Kippen for life

En dat mag je bij Angelo letterlijk nemen. Voor Angelo is z’n tuin heel belangrijk, maar in die donkere periode kon hij zelfs daar geen rust vinden. De tuin stond gelijk aan werk. Tot er kippen kwamen: “Het zijn eigenlijk die kippen die mij terug naar buiten hebben doen komen. Want een kip, die heeft verzorging nodig. Dagelijks water, een beetje eten. En dan moest ik voor die dieren weer naar buiten komen.”

Genieten in de tuin

Nu kan Angelo weer genieten van z’n tuin. Hij kan er weer door wandelen zonder werk te zien, om te ontbijten in de leefserre bijvoorbeeld. “Mensen denken altijd dat een tuin een plek is om te werken. En da’s heel fijn natuurlijk, want je moet ook iets doen om een resultaat te behalen. Maar je mag ook eens neerzitten en gewoon de tijd aan u voorbij zien gaan. Dat vind ik heel belangrijk.”

Tijd nemen om te ontbijten

Zo leerde Angelo zichzelf een nieuwe goede gewoonte aan: tijd nemen om te ontbijten. En daarbij niet meteen de gsm te nemen, of je mails te checken. Gewoon, heel bewust ontbijten om de dag goed te beginnen. En dan ook ’s middags opnieuw een pauze inlassen. Het ritme van Angelo is compleet anders dan vroeger, maar hij bewaakt nu z’n rust om nooit meer zo diep te zitten en herbegint vol goesting.

Bekijk ook